Într-o postare pe Facebook, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Brașov a dezvăluit cum putem fi furați când ne alegem un furnizor de energie electrică sau când prelungim contractul cu acesta.
Potrivit lui Sorin Claudiu Susanu, în această perioadă mulți consumatori sunt ”ademeniți” să-și reînnoiască contractele de furnizare a energiei electrice. Pentru ca oferta să fie mai atractivă, unii dintre acești comercianți uită să treacă toate costurile în ofertă sau le trec undeva mai jos, cu litere foarte mici.
În felul acesta, clientul este indus în eroare de clauzele contractuale și ajunge să plătească mai mult. Sorin Claudiu Susanu a publicat pe pagina de Facebook un astfel de exemplu, de furnizor de energie, care a fost sancționat.
”Un astfel de exemplu este al unui mare operator privat de furnizare a energiei electrice, care a fost sancționat cu o amendă de 20.000 lei și cu decizie de suspendare a practicilor comerciale incorecte/înșelătoare. Din analiza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu consumatorii se constată că aceștia nu beneficiază de indicarea exactă a tarifului aferent energiei electrice consumate.
Astfel în Anexa nr.2 la contract – Preț și Tarife, se indică: energie electrică activă 325 lei/ Mwh și tarif rezervare 0,2 lei/zi, precum și o listă de tarife reglementate, funcție de tipul distribuitorului de energie electrică (tarif distribuție), respectiv tarif serviciu de transport, cogenerare înaltă eficienţă, accize, certificate verzi, tarif serviciu de sistem. De asemenea, în –parte integrantă a Contractului de furnizare, se indică la art.4(1). Menționăm că toate aceste tarife nu reprezintă o informare clară și completă asupra tarifului final plătit de consumatorul mediu”, a scris Sorin Claudiu Susanu pe Facebook.
Surse apropiate CRPC Brașov, citate de Bizbrașov.ro, furnizorul sancționat este RCS&RDS. Nu numai că societatea amendată avea datele inexacte trecute în contract, ci a ”uitat” să treacă și tarifele cu TVA, deși operatorul economic face această mențiune în subsolul tabelelor cu tarife.
”Operatorul economic include în tariful energiei electrice componenta în lei/zi, deși facturarea energiei electrice se face lunar, de asemenea nu definește pentru consumator ce reprezintă acest tarif de rezervare. Tot la Anexa nr.2- Preț și Tarife, valorile tuturor tarifelor sunt exprimate în lei/Mwh, deși factura emisă consumatorului mediu indică la tarife lei/Kwh”, a mai scris acesta.
Sorin Claudiu Susanu menționează că aspectele descrise sunt susceptibile ”să inducă în eroare consumatorul mediu, determinându-l să ia o decizie de tranzacționare (încheiere contract) pe care altfel nu ar fi luat-o, și reprezintă o practică comercială înșelătoare”.