În orașul de la malul Mării Negre, pe lângă celebrul Cazino, se mai află și alte monumente istorice, clădiri cu încărcătură istorică importantă. Printre acestea se numără și o clădire, monument istoric, cu o vechime de 125 de ani. Dar, conform unor informații de ultimă oră, această clădire monument a intrat în portofoliul unei companii deținute de regele eolienelor.
Printre multitudinea de clădiri monumente istorice din Constanța, se numără și „Casa cu Lei”, o construcție arhitectonică de excepție, cu o vechime de 125 de ani. Casa, construită pe o perioadă de trei ani, între 1895 și 1898, a aparținut unui om de afaceri local, de origine armeană, numele acestuia fiind Dicran Emirzian, iar planul arhitectural era realizat de celebrul Ion Berindei.
Casa și-a luat numele de „Casa cu Lei”, de la cei patru lei masivi aflați pe capitelurile construcției ce se regăsesc la intrarea în respectivul imobil. Din păcate, după ani în care nu s-au mai investit bani în renovarea sa, clădirea avea să intre într-un proces galopant de degradare. Așa se face că, regele eolienelor, Emanuel Muntmark, spun cei de la Profit.ro, prin intermediul companiei Monsson Trading, a decis să cumpere clădirea, aceasta aflându-se la momentul achiziției în posesia unei alte firme private.
Vezi și: Cât costă să filmezi în clădirile din patrimoniul Bucureștiului. Taxa este uriașă pentru o zi
„Casa cu Lei”, deși monument istoric, și clădirea cunoscută din vremea comunismului, a fost lăsată în paragină de autoritățile locale, care nu au mai avut niciun interes în a investi sume de bani în renovarea acesteia. Conform directorului general al Monsson Trading, intenția este de a o readuce în circuitul muzeal, iar ca termen de finalizare, spune Andrei Muntmark, „renovarea va dura circa trei ani”.
„Intenția noastră este de a restaura monumentul istoric și de a-l readuce la adevărata sa valoare. În acest moment, estimăm că renovarea va dura circa trei ani, dintre care, în primul an, ne vom concentra pe obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare demarării lucrărilor de renovare pentru un astfel de monument istoric, iar în următorii doi ani vom face renovarea propriu-zisă.
Vrem să redăm Constanței o clădire care are o importanță istorică foarte ridicată și să readucem Casa cu Lei la adevărata ei frumusețe în cel mai scurt timp posibil″, spune directorul general al Monsson Trading, Andrei Muntmark, conform Profit.ro.
Compania nu este la primul demers de acest tip, având în vedere că în 2022 au readus în circulație o altă clădire istorică, aflată chiar foarte aproape de noua achiziție.