Rafturile supermarketurilor sunt pline de alimente și băuturi, multe dintre ele având pretenții care par sănătoase. Experții ne explică cum să folosim etichetele alimentare de pe spatele ambalajelor pentru a face alegeri sănătoase. Etichetarea alimentelor ne poate ajuta să luăm o decizie în cunoștință de cauză. Mai ales atunci când facem cumpărături, dar înțelegerea etichetelor poate fi dificilă. În timp ce etichetarea colorată pe partea din față a ambalajului este o modalitate simplă de a decoda o etichetă nutrițională, nu toți producătorii folosesc acest sistem. Din acest motiv și atenționările din partea experților.
Rănirea sau îmbolnăvirea unui copil este cel mai mare coșmar al unui părinte, la fel ți în cazul unui animal de companie. Nu mai vorbim de produsele alimentare, care ne pot afecta sănătatea, dacă nu suntem atenți la etichetele alimentare.
Etichetele produselor de consum conțin instrucțiuni de utilizare și măsuri de precauție valoroase care vă pot ajuta să vă păstrați familia, animalele de companie și comunitatea în siguranță. Citind mai întâi eticheta, puteți preveni producerea de accidente.
Urmați aceste orientări pentru a asigura o utilizare sigură și rentabilă a produselor de uz casnic:
Consumatorii sunt mai preocupați de sănătate ca niciodată, așa că unii producători de alimente folosesc trucuri înșelătoare pentru a convinge oamenii să cumpere produse foarte procesate și nesănătoase.
Reglementările privind etichetarea produselor alimentare sunt complexe, ceea ce îngreunează înțelegerea lor de către consumatori. Iată cam ce ar trebui să faceți, când vine vorba de etichetele alimentare:
Majoritatea alimentelor preambalate au o listă de ingrediente pe spatele pachetului. Tot ceea ce intră în alimentele dvs. va fi listat în ordinea greutății, de la cel mai mare la cel mai mic.
Așadar, dacă primele câteva ingrediente conțin grăsimi saturate, cum ar fi smântâna, untul, carnea grasă sau brânza, sau zaharuri, fie că este vorba de zahăr alb sau brun, siropuri sau sucuri de fructe concentrate, merită să țineți cont de faptul că acestea reprezintă cea mai mare proporție din aliment.
Ingredientele care apar mai jos pe listă vor fi adăugate în cantități mici, dar asta nu face întotdeauna ca impactul lor să fie nesemnificativ. Vitaminele și mineralele adăugate în unele cereale pentru micul dejun, de exemplu, pot avea un impact pozitiv asupra dietei noastre, în timp ce chiar și cantități mici de sare pot avea o contribuție semnificativă la limita maximă de 6 g pe zi.
Utilizarea coloanei per 100 g din tabelul cu informații nutriționale, în loc de per porție, este cea mai corectă modalitate de a compara produsele din punct de vedere nutrițional, deoarece altfel poate fi greu de spus dacă diferențele pe care le observați se datorează mai degrabă unei porțiuni de dimensiuni diferite decât conținutului real al produsului.
Cele mai importante elemente care trebuie analizate sunt grăsimile totale, grăsimile saturate, zahărul și sarea, acestea sunt cele „patru mari” care ne pot afecta greutatea și tensiunea arterială, contribuind la riscul de boli coronariene și de accident vascular cerebral. Dar puteți compara și alte substanțe nutritive pentru a face alegeri mai sănătoase, inclusiv proporția de grăsimi nesaturate, tipul de grăsimi mai sănătoase, și de fibre.
Caloriile (kcal) sau kilojoulele (kJ) sunt măsuri ale cantității de energie din produs. Orientativ, femeile au nevoie de aproximativ 2000 de calorii pe zi, iar bărbații de aproximativ 2500 de calorii. Dar cantitățile exacte de care au nevoie persoanele variază, iar nevoile copiilor variază și mai mult.
Numărarea constantă a caloriilor nu este necesară, dar este bine să știți care alimente sunt bogate în calorii și că acest lucru poate varia între același tip de produse. Obișnuiți-vă să verificați conținutul energetic al produselor pe care le consumați – informația pe porție poate fi mai utilă decât pe 100 g, dar verificați cum se compară porția indicată de producător cu cantitatea pe care o consumați efectiv.
Grăsimile au multe calorii și este important să verificați dacă grăsimile sunt saturate sau nesaturate. Grăsimile nesaturate, care se găsesc în alimente precum avocado, nuci, semințe, pește gras și uleiuri vegetale, sunt mai bune pentru sănătatea inimii decât grăsimile saturate, care se găsesc în unt, carne grasă, produse de patiserie, biscuiți și prăjituri. Prea multe grăsimi saturate ne pot crește colesterolul, ceea ce sporește riscul de boli coronariene.
Grăsimile saturate ar trebui să fie menționate pe eticheta nutrițională, la fel ca și grăsimile totale. Verificați informațiile nutriționale per 100 g pentru a vedea dacă conținutul de grăsimi este ridicat, mediu sau scăzut:
Versiunile cu conținut redus de grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi ale alimentelor nu sunt întotdeauna cele mai sănătoase opțiuni. Uneori, producătorii înlocuiesc grăsimile cu zahăr, ceea ce nu este o alegere mai sănătoasă. Așadar, citiți informațiile nutriționale pentru a compara conținutul de zahăr și grăsimi pe produsul original și pe cel cu conținut redus de grăsimi.
Merită să verificați și sarea, deoarece opțiunile „cu conținut redus de grăsimi” sau „cu conținut redus de zahăr” pot fi mai bogate în sare. Dacă versiunea „cu conținut redus de grăsimi” nu este mult mai mică în energie (kcal), ar putea fi mai bine să luați pur și simplu o cantitate mai mică din produsul original.
Zaharurile libere includ toate zaharurile care sunt adăugate în alimente, precum și zaharurile din sucurile de fructe. Zaharurile sunt adăugate din mai multe motive, inclusiv pentru conservare și aromatizare. Fiți atenți, deoarece zahărul poate fi uneori deghizat sub alte denumiri. Printre denumirile pentru zahăr se numără:
Tot ceea ce se termină în „ose”, cum ar fi fructoza, glucoza, dextroza și maltoza. Dacă este menționat pe lista de ingrediente, înseamnă că este zahăr adăugat, oricât de natural ar părea.
Unele alimente pot fi bogate în zahăr, dar zahărul este natural, de exemplu din fructe sau produse lactate. Aceasta este o problemă mai puțin gravă, deoarece zahărul este natural și va fi însoțit de alți nutrienți, cum ar fi fibrele sau calciul.
Așadar, verificați lista de ingrediente și, dacă sunteți sigur că nu există zahăr adăugat, de exemplu, un muesli fără zahăr adăugat care conține fructe uscate poate fi totuși bogat în zahăr, atunci nu trebuie să vă faceți prea multe griji.
Zaharurile din sucul de fructe neîndulcit sunt naturale, dar fibrele au fost îndepărtate din fructul întreg și, deoarece un pahar conține sucul mai multor fructe, este relativ bogat în energie. Deoarece zaharurile nu sunt conținute în structura alimentului, acestea sunt și zaharuri libere. Așadar, se recomandă să nu consumăm mai mult de o porție de 150 ml de suc pe zi.
Sarea este adăugată în multe alimente de zi cu zi, inclusiv în lucruri la care nu vă gândiți că ar fi sărate, cum ar fi pâinea, prăjiturile și biscuiții, așa că verificați întotdeauna eticheta.
Prea multă sare vă poate crește tensiunea arterială în timp, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral. Cei mai mulți dintre noi consumăm mai mult decât maximul recomandat de 6 g pe zi – ceea ce echivalează cu o linguriță.
Conținutul de sare este etichetat pe majoritatea alimentelor, iar pentru ca un aliment să fie sărac în sare trebuie să conțină 0,3 g sau mai puțin la 100 g (sau 0,1 g de sodiu). Atenție, deoarece unele produse etichetează sodiul în loc de sare, trebuie să înmulțițiți cantitatea de sodiu cu 2,5 pentru a calcula conținutul de sare. Pentru a încurca și mai mult lucrurile, uneori sodiul este listat în miligrame în loc de grame.
Informațiile nutriționale per porție se vor afla pe eticheta de pe spatele pachetului și pe eticheta de pe fața pachetului, dacă există una. Dimensiunea porției va fi recomandarea producătorului, iar porțiile pot varia de la o marcă la alta.
Fiți conștient că dimensiunea porției poate fi mai mică decât a dumneavoastră, ceea ce înseamnă că, chiar dacă un produs pare sănătos, dacă luați mai mult decât această cantitate, puteți ajunge să consumați mai multe calorii, grăsimi saturate sau sare decât vă dați seama.
Nu toate alimentele trebuie să aibă o etichetă pe spatele pachetului. Printre excepții se numără fructele și legumele proaspete care nu au fost decojite sau tăiate, ierburile și condimentele, ceaiul, cafeaua, făina, unele oțeturi și orice băutură cu o concentrație alcoolică de peste 1,2%.
Cu toții suntem sfătuiți să consumăm cel puțin cinci porții de fructe și legume în fiecare zi, dar alcoolul, pe de altă parte, poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății, pe lângă faptul că adaugă zahăr și calorii la dieta noastră.