Ierburile aromatice sunt aliați de nădejde ai gospodinelor, fiind nelipsite din rețetele de ciorbe și supe. Există însă câteva reguli de care trebuie să ținem cont când le alegem, punctează specialiștii, pentru a ne bucura de cele mai reușite combinații de arome. Află, din rândurile de mai jos, care este ciorba în care să nu pui niciodată leuştean, va strica tot gustul mâncării.
Nu există moment al anului în care nu ne putem delecta cu o porție gustoasă de supă sau ciorbă. Cele din urmă sunt, de fapt, preparate tradiționale, făcute și savurate de generații întregi de români, în toate colțurile țării.
Se prepară destul de ușor, sunt sănătoase și nu trebuie să scoatem din buzunar prea mulți bani pentru ingrediente.
Cele mai multe rețete includ și o categorie importantă de ingrediente – plantele aromatice. Acestea sunt, de fapt, cele care dau savoare mâncării, însă doar dacă facem alegerile corecte.
Spre exemplu, în ciorbele de luguminoase, cum este cea de fasole, se recomandă cimbrul sau tarhonul. Dacă facem o supă inspirată din zona Mediteranei, busuiocul este alegerea potrivită.
Te-ar putea interesa și: Ce să pui în ciorba de perișoare în Postul Crăciunului. Va avea același gust, chiar și fără carne
La capitolul mirodenii și condimente, se folosesc piper, curry, fulgi de ardei iute, chimen, ghimbir. În general, gospodinele mai pun în ciorbe pătrunjel, arpagic, mentă, coriandru, chiar și lemongrass, leuștean. Cel din urmă este, de fapt, ingredient aproape nelipsit din acest tip de preparat. Ceea ce puțini știu este că nu este potrivit în orice situație.
Există o ciorbă în care nu trebuie să pui niciodată leuștean. Este vorba despre una dintre rețetele preferate ale românilor, ideală pentru zilele reci de toamnă și iarnă, o sursă importantă de substanțe nutrivite necesare pentru buna funcționare a organismului uman – ciorba de vită. Combinația de arome creată de gustul cărnii de vită și cel de leuștean nu este una reușită, iar bucătarii ne recomandă să evităm astfel de „experimente culinare”.
Te-ar putea interesa și: Ingredientul secret pentru o ciorbă de pui ca la ţară. Doar aşa va avea gustul clasic, e un deliciu pentru perioada rece