Până de curând problema etnicilor români din provinciile istorice din Bucovina de Nord, Odesa, și din celelalte teritorii pierdute de România după cel De-al Doilea Război Mondial, nu a fost o prioritate pentru niciuna din guvernările din ultimii 30 de ani. Odată cu escaladarea conflictului din Ucraina, aleșii românilor în Parlament s-au gândit că este momentul să-i ajute pe etnicii români din aceste teritorii. Astfel că, deputatul PNL Robert Sighiartău a anunțat depunerea unui proiect de lege care să înlesnească procesul de cetățenie română pentru etnicii români din aceste provincii.
După Primul Război Mondial, conform Păcii de la București, România a pierdut în favoarea Bulgariei terenuri de-a lungul coastei sale. De asemenea, a pierdut și controlul gurii Dunării, pe care Puterile Centrale l-au rechiziționat. Cu toate acestea, Tratatul de la Versailles din 1919 a anulat aceste pierderi și a oferit României controlul asupra provinciei Transilvania, mult dorită.
Pe măsură ce Puterile Centrale slăbeau și presiunea din partea Antantei, în special din partea Franței, creștea, România a reintrat în cel De-al Doilea Război Mondial. Înțelegerea s-a dovedit a fi învingătoare, iar România și-a recâștigat teritoriile pierdute după înfrângerea inițială, precum și Bucovina și Transilvania.
Dar, din păcate, a pierdut după jumătate din Moldova. A pierdut-o în 1940, după Ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940, și nu după al doilea război mondial. Motivul acestei pierderi a fost Pactul Molotov-Ribbentrop, semnat la 23 august 1939.
Odată cu pierderea teritoriilor, mulți români au rămas captivi în teritoriile pierdute de România, devenind astfel etnici de naționalitate română. De-a lungul anilor, din păcate, situația acestora s-a înrăutățit, mulți dintre ei fiind obligați să renunțe la cetățenia română, obligați să nu mai vorbească în limba română, fiind asimilați sau, pe alocuri, eliminați chiar și fizic.
Așa cum spuneam la început, problema etnicilor români nu a fost pe lista de prioritărți a guvernelor, în ultimii 30 de ani. Sau dacă chiar a fost, a fost la cote minime, de slab interes. Acum, odată cu escaladarea războiului din Ucraina, unde există în continuare o comunitate considerbilă de etnici români, aleșii din Parlament se gândesc să vină în ajutorul acestora.
Recent, deputalul Robert Sighiartău, din parea PNL, anunța pe contul său de Facebook, depunerea unui proiect de lege. Documentul are menirea, dacă este aprobat, să diminueze birocrația și procedurile de acordare a cetățeniei române pentru românii din teritoriile istorice.
„Am depus împreună cu colegul meu Adrian Cozma, un proiect legislativ de modificare a Legii cetăţeniei române nr.21/1991. Propunerea vizează integrarea mai facilă a celor care lucrează şi vor să lucreze pe teritoriul României, dar cuprinde şi alte propuneri de înlesnire a obţinerii cetăţeniei române, inclusiv pentru cei care şi-au pierdut cetăţenia prin decretul lui Ceauşescu (cei care au migrat în SUA, sau in alte ţări)”, a scris deputalul Robert Sighiartău.
Rămâne să vedem care va fi rezultatul votului în comisiile de specialitate din Parlamentul României, și dacă acum, în al 12-lea ceas, parlamentarii vor decide să-și ajute semenii români din aceste teritorii istorice, pierdute după cele două conflagrații mondiale.