07 ian. 2025 | 15:46

Veste proastă pentru românii care beneficiază de pensii speciale de la stat. Cu cât a scăzut numărul persoanelor, în ianuarie 2025

Știri generale
Veste proastă pentru românii care beneficiază de pensii speciale de la stat. Cu cât a scăzut numărul persoanelor, în ianuarie 2025
Veste tristă pentru cei care primesc pensii speciale de la stat

Numărul persoanelor care beneficiază de pensii și indemnizații reglementate de legi speciale a ajuns la 412.536 în luna decembrie 2024, conform datelor oficiale publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Comparativ cu luna noiembrie, această cifră reflectă o scădere de 1.216 beneficiari.

Categoriile de beneficiari sunt variate, iar valorile indemnizațiilor acordate diferă în funcție de legislația aplicabilă fiecărui grup. În continuare, prezentăm detalii despre principalele categorii de persoane care primesc astfel de beneficii și sumele aferente.

Persoane persecutate politic și deportați – cea mai numeroasă categorie

Cea mai mare parte a beneficiarilor, 191.037 de persoane, primesc indemnizații reglementate de Decretul-Lege nr. 118/1990, care vizează victimele persecuțiilor politice din perioada regimului comunist sau persoanele deportate. Indemnizația medie pentru această categorie este de 1.529 lei.

Această categorie continuă să reprezinte un procent semnificativ din totalul beneficiarilor, reflectând impactul istoric al perioadei comuniste asupra unei părți însemnate a populației.

Veteranii de război și alte categorii istorice

Un număr de 14.242 de persoane beneficiază de prevederile legale destinate veteranilor de război, reglementate de Legea nr. 49/1991 și Legea nr. 44/1994. Indemnizația medie acordată acestora este de 930 lei.

În aceeași sferă istorică, 42.225 de persoane care au efectuat stagii militare în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii între anii 1950-1961 primesc indemnizații, însă suma medie este mult mai mică, situându-se la doar 81 de lei.

Revoluționarii din 1989 – indemnizații peste medie

Cei care au contribuit la victoria Revoluției Române din decembrie 1989, înregistrați conform Legii nr. 341/2004, primesc una dintre cele mai mari indemnizații medii, respectiv 2.170 lei. Numărul beneficiarilor din această categorie se ridică la 12.625.

Aceste plăți continuă să fie un subiect de interes public, având în vedere atât contribuția istorică a revoluționarilor, cât și discuțiile privind criteriile de eligibilitate pentru acest tip de beneficii.

Sprijin pentru artiști și uniunile de creație

Beneficiarii din rândul artiștilor, reglementați de Legea nr. 109/2005, au fost în număr de 550, iar indemnizația medie s-a situat la 345 lei. De asemenea, Legea nr. 8/2006 privind uniunile de creație a oferit sprijin pentru 13.926 de persoane, fiecare primind o sumă medie de 1.917 lei.

Soții supraviețuitori și alte categorii speciale

Legea nr. 578/2004, care prevede beneficii pentru soții supraviețuitori, a adus indemnizații pentru 73.869 de persoane, cu o sumă medie de doar 128 lei. Această categorie reprezintă una dintre cele mai numeroase, însă valoarea sprijinului acordat rămâne modestă.

În același timp, alte categorii mai restrânse, cum ar fi cele incluse în Legea nr. 189/2000, au beneficiat de o indemnizație medie de 868 lei, numărul total al beneficiarilor fiind de 64.062.

Perspective și concluzii

Scăderea numărului total de beneficiari din decembrie 2024 reflectă o dinamică naturală a acestui tip de indemnizații, care depind de specificul categoriilor vizate. Totuși, diferențele semnificative între valoarea indemnizațiilor primite de diverse grupuri continuă să atragă atenția publicului.

Aceste date oferă o imagine clară asupra modului în care sunt distribuite resursele pentru beneficiarii legilor speciale, punând în lumină atât nevoile istorice, cât și provocările actuale în administrarea acestor beneficii.

Parteneri
Cum îți dai seama dacă în familia ta există farmece sau blesteme? Semnele ce nu trebuie ignorate
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
E oficial! Au divorțat după doi ani de căsnicie, iar acum urmează lupta pentru împărțirea averii lor de 550 de milioane de dolari
Unica.ro
Meghan, devastată: Am vărsat atât de multe lacrimi...
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Călin Georgescu, eliminat de la alegerile prezidențiale? Anunțul sosit acum: Curtea s-a pronunțat...
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
FĂRĂ VIZE în SUA. Avem DATA OFICIALĂ a intrării în programul Visa Waiver
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro