Cine sunt românii care trebuie să schimbe repartitoarele de căldură. Acestea nu vor mai fi legale, schimbare importantă

Cine sunt românii care trebuie să schimbe repartitoarele de căldură. Acestea nu vor mai fi legale, schimbare importantă
Cine sunt romanii care trebuie sa schimbe repartitoarele de caldura

S-a anunțat cine sunt românii care trebuie să schimbe repartitoarele de căldură. Acestea nu vor mai fi legale, astfel că se anunță o schimbare importantă pentru toți românii care locuiesc la bloc. Toate detaliile, în articolul de mai jos.

Acești români vor trebui să își schimbe repartitoarele de căldură. De când ar putea intra în vigoare noua lege

Este veste importantă pentru toți românii care locuiesc la bloc și au repartitoare de căldură. Un nou proiect de ordonanță ce se află la avizarea Consiliului Economic și Social, relevă că până până în anul 2027 toate repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri, vor trebui să permită citirea lor de la distanță.

Astfel, începând de la finalul acestui an, se vor instala doar dispozitive care permit asta.

Românii care au repartitoare ce nu pot fi citite de la distanță vor trebui să le înlocuiască cu unele mai performante

De asemenea, românii care au deja repartitoare de căldură, dar nu pot fi citite de la distanță, vor fi nevoiți să înlocuiască dispozitivele cu unele care au această funcție.

Măsura a fost cuprinsă într-un proiect de lege, care a fost transformat în proiect OUG, ceea ce înseamnă că autoritățile vor să o adopte curând.

Ce termen au românii să înlocuiască repartitoarele cu unele care permit citirea de la distanță

Astfel, toți locuitorii de la bloc care au repartitoare de căldură trebuie să știe că dispozitivele lor trebuie să permită citirea de la distanță. În caz contrar, acestea vor trebui schimbate, iar până în anul 2027 toate aceste dispozitive vor trebui să permită citirea din afara apartamentelor.

„În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”, hotărăște, în primă fază, viitoarea ordonanță.

Contoarele individuale, obligatorii începând din 31 decembrie 2022

De asemenea, acest proiect de lege mai prevede și faptul că în imobilele condomiciliu, precum și în clădirile mixte, este obligatorie montarea contoarelor individuale până pe data de 31 decembrie 2022 pentru individualizarea costurilor de energie pentru încălzirea sau răcirea apei la nivelul fiecărui apartament din fiecare bloc.