Cine sunt românii care pot primi înapoi banii pe facturile la curent de până acum. Tot ce trebuie să facă pentru a-i obţine

Cine sunt românii care pot primi înapoi banii pe facturile la curent de până acum. Tot ce trebuie să facă pentru a-i obţine
Bani înapoi la facturile de curent electric! 

Bani înapoi la facturile de curent electric! Guvernul României emitea două ordonanțe menite să ajute consumatorii casnici. Atât OUG 27 cât și OUG 119 din 2022 au menirea de a proteja o parte a consumatorilor. Cea de-a doua ordonanță, întră în vigoare la 1 septembrie. Cu toate că modifică prima ordonanță, nu schimbă cu nimic prevederile privind o anumită parte a consumatorilor. În speță, este vorba de acei consumatori care au avut în 2021 un consum mai mare de 300 de kWh.

Bani înapoi la facturile de curent electric

Cele două ordonanțe emise de guvern au menirea de a ajuta consumatorii vulnerabili, și nu numai. Dar, conform documentelor, cei care nu vor beneficia de aceste ajutoare sunt cei cu un consum mare în anul 2021, fiind vorba de un consum mai mare de 300 de KWh.

Deși a fost emisă a doua ordonanță, OUG 119 din 2022, care o modifică pe prima, prevederile nu schimbă cu nimic situația pentru cei amintiți anterior. Dacă stăm să analizăm conținutul celor dou documente, vom vedea că nici pentru cei cu consum sub 300 de kWh nu se modifică mai nimic.

Dacă ne întrebăm „Cine sunt românii care pot primi înapoi banii pe facturile la curent de până acum. ?”, răspunsul îl găsim în prima OUG. Mai pe înțelesul tuturor! Cele două documente fac precizarea că cei cu consum sub 100 kWh în 2021 vor plăti, ca și până acum, 0.68 de lei pe KWh.

În aceeași situație sunt și cei care au consumat, tot în 2021, sub 300 de kWh. Adică vor plăti 0.80 lei pe kWh, dar numai pentru primii 255 de kW consumați. Ce trece peste această valoarea va intra la categoria peste 300 kWh, deci va plăti mai mult.

Stinge lumina, scoate tot din priză! Consumi mai puțin, statul te compensează

Pentru consumatorii cu peste 300 de kWh există totuși o variantă, prevăzută în cele două ordonanțe. Asta înseamnă mare atenție la contoarele de curent electric. Vă explic imediat ce înseamnă asta!

Dacă în anul 2022 acei consumatori cu peste 300 de kWh consumați în 2021, reușesc să-și diminueze consumul sub acest plafon, vor plăti mai puțin anul viitor.

Cu alte cuvinte schimbați pălăria din consumatori excesivi, deci, în consecință, plătiți în 2023 facturi la prețurile plafonate. Banii de care vorbim vor fi regăsiți, dacă vă diminuați consumul, în regularizarea începutului de an 2023.

Așa că, stingeți lumina, scoateți tot din priză, și așa veți reuși să intrați în plafonul relativ minim de plată, dar, atenție! de anul viitor, la regularizare. Până atunci însă, deși vine frigul, luați niște haine groase, nu mai folosiți sistemele de încălzire, că oricum consumă mult.