S-a aflat cine se află la conducerea companiei Blue Air, care a anulat aproape 180.000 de rezervări în valoare de peste 66 milioane de lei. Compania românească aeriană se află într-o situație foarte dificilă, înregistrând în 2020 pierderi de 403 milioane de lei, o cifră de afaceri de 537 milioane lei, având 806 angajați.
Pandemia a lovit dur compania Blue AIR, care înainte de criza cauzată de coronavirus era se afla pe plus, cu afaceri de 2,1 miliarde lei, un profit de 72 milioane lei și 1.145 de angajați. Astfel, acum s-a aflat că în spatele acestei companii se află omul de afaceri Rada Teodor Cristian, cel care deține și alte afaceri implicate în Blue Air, și fratele său Rada Mihai Cătălin.
Rada Teodor Cristian este acționarul principal și al grupului Airline Invest și al Blue Air Aviation S.A., căruia s-a alăturat în 2007 ca pilot first-officer, în 2013 a preluând 33% din acțiunile Blue Air ca urmare a licitației organizată de CITR în cadrul procesului de insolvență a grupului Romstrade.
De asemenea, în anul 2018, acționarii societății au derulat un proces de clarificare strategică în urma căruia au hotărât revenirea companiei la modelul de business low-cost, separarea activităților de ground management și parțial a celor de distribuție, precum și realocarea acestora între acționari.
Astfel, începând cu luna aprilie 2019, Rada Teodor Cristian a devenit acționarul principal al societății și a debutat programul de organizare a structurii de grup și pregătire a companiei pentru listarea la Bursa din Londra, proiect stopat însă din cauza pandemiei de coronavirus.
Începând cu data de 11 iulie 2022 Rada Teodor Cristian a preluat mandatul de director general al companiei, ca urmare a demisiei lui Steven Greenway.
Airlines Invest, unde acționari sunt cei doi frați, a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 9 milioane lei, pierderi de 905.000 lei, având doar 4 angajați. Aceștia mai controlează și firmele North Gate Prime Real Estate și Blue Air Group. Frații au mai fost implicați în compania Gaz Trading care a fost radiată.
Niciuna dintre firmele controlate nu au înregistrat rezultate bune în 2020. Conform Confidas, North Gate Prime Real Estate a înregistrat în urmă cu doi ani pierderi de 10.054 lei, o cifră de afaceri de 0 lei și niciun angajat, în timp ce Blue Air Group înregistra pierderi de 5.186 lei, având un angajat.
După ce ANPC a acuzat compania Blue Air că și-ar pregăti ieșirea de pe piață și că pasagerii păgubiți ar risca nu își mai primească banii înapoi, Cristian Rada, acționar principal și CEO Blue Air, infirmă această posibilitate.
„În primul rând, problemele cu care se confruntă Blue Air sunt probleme ale industriei. Nu sunt probleme doar la Blue Air și cu siguranță venim după doi sau aproape trei ani din cea mai dificilă perioadă a pieței mondiale. Trebuie să înțelegem cu toții că în mod normal, toate, atât legile, cât și reglementările pe care trebuie să le respecte orice operator aerian vin într-o situație de normalitate. Nicio lege nu este făcută pentru o situație de pandemie, nicio lege sau o directivă europeană nu este făcută pentru o situație de război.
Toate sunt făcute pentru o situație normală. Și aici aș vrea să ne referim în detaliu la ce înseamnă această anulare sau refuzul de îmbarcare a unui pasager. După cum știți, tot pe legislația europeană, companiile ariene au dreptul să facă ceea ce se numește o supravânzare a locurilor. Și atunci, într-un număr limitat de câteva locuri pentru fiecare zbor, 2, 3, 5, 7 locuri, acei pasageri care nu reușesc să călătorească sunt protejați de această legislație care spune că trebuie să rambursez pasagerului în timp de 10 zile”, a declarat Cristian Rada.