Vladimir Putin are încă un motiv de îngrijorare, iar planul său pare că se năruie. O armată și-a oferit răspunsul categoric: refuză să lupte împotriva Ucrainei. Ce alte informații mai transmite Centrul de Securitate Informațională? O parte din soldați au organizat chiar și o revoltă, pe fondul impunerii de către comandanți de a veni în ajutorul armatei ruse. ,,Cazuri de plecare din țară a ofițerilor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu familiile acestora, au devenit, de asemenea, mai frecvente”, mai susțin autoritățile.
Vladimir Putin este nemulțumit de evoluția războiului, o parte dintre soldații săi s-au predat după ce au aflat pentru ce au fost trimiși pe front, armata ucraineană opune rezistență mai bine decât ar fi crezut, iar acum armata din Belarus refuză să ia parte la conflictul actual.
Mai exact, armata Belarusului a refuzat categoric să participe la invazia Ucrainei, a transmis recent Centrul de Securitatea Informațională. Comandamentul acesteia a început să numească ofițeri ruși în funcții de conducere în armată în speranța de a înăbuși protestele armatei.
De asemenea, o parte dintre militarii din Belarus au organizat o revoltă la Brest, după ce le-a fost impus de către comandanți să lupte împotriva Ucrainei. Manifestațiile se petrec la mai multe unități belaruse, staționate în apropierea orașului Brest.
„Există revolte în unele unități staționate în apropierea orașului Brest – personalul militar, inclusiv ofițerii, își exprimă nedorința de a participa la războiul împotriva Ucrainei.
Cazuri de plecare din țară a ofițerilor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu familiile acestora, au devenit, de asemenea, mai frecvente”, a transmis Centrul de Comunicare Strategică şi Informare si securitate din subordinea Ministerului Culturii.
Ofițerii Federației Ruse au început să sosească în Belarus pentru a calma spiritele. În timpul acesta, mulți soldați refuză să lupte pentru scopul lui Vladimir Putin.
Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul opoziției din Belarus, a mai declarat că depune eforturi consistente pentru a împiedica trimiterea militarilor din țară în Ucraina pentru a lupta.
„Lukașenko neagă faptul că forțele sale armate operează în Ucraina sau că intenționează să intre în război de partea Rusiei. Dar armata belarusă se află acum, indirect, sub controlul Kremlinului”, a declarat Tsikhanouskaya într-un interviu pentru The Guardian.
În urma agresiunilor militare, Comisia suspendă cooperarea transfrontalieră și cooperarea transnațională cu Rusia și Belarus. Suspendarea a avut efect imediat pentru cele nouă programe de cooperare transfrontalieră din cadrul IEV la care participă Rusia și aliatul său.
Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Agresiunea militară din partea Rusiei este o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a dreptului internațional și a ordinii bazate pe norme.
Suspendarea tuturor programelor și plăților transfrontaliere și transnaționale destinate Rusiei și Belarusului și, în paralel, consolidarea sprijinului acordat Ucrainei reprezintă o modalitate concretă de exprimare a solidarității europene cu poporul ucrainean prin intermediul politicii de coeziune.”