17 ian. 2024 | 12:18

Cine plătește în cazul unei inundații la bloc. Ce spune legea

Stiri social
Cine plătește în cazul unei inundații la bloc. Ce spune legea

Inundațiile reprezintă un pericol real pentru proprietarii de apartamente, iar consecințele pot fi devastatoare. Chiar și scurgerile de apă aparent inofensive pot afecta integritatea unui imobil, iar cine cine plătește în cazul unei inundații la bloc este o problemă esențială.

Inundațiile de la bloc și pericolele asociate

Pentru a preveni astfel de probleme, este crucial ca apa să circule controlat prin structura clădirii, iar intervențiile rapide în cazul unor probleme minore pot evita daune costisitoare ulterioare.

Vezi și: Anunțul pentru toți românii care stau la bloc. Nimeni nu este iertat de la această regulă

În cazul inundațiilor, responsabilitatea financiară devine un aspect crucial pentru proprietari. Cum se gestionează această situație depinde de natura proprietății: proprietarii pot aborda problema individual, în timp ce chiriașii pot conta pe implicarea proprietarului.

Dacă inundația provine de la vecini, o comunicare eficientă poate duce la o soluționare pe cale amiabilă. Identificarea sursei și evaluarea pagubelor sunt pași esențiali în această situație. 

Autoritățile recomandă documentarea vizuală a pagubelor prin fotografii pentru o evaluare precisă și credibilă.

Pentru a evita costurile proprii în cazul daunelor provocate de vecini, proprietarii sunt îndemnați să dețină o poliță de asigurare pentru apartamentul lor.

Cine plătește în cazul unei inundații la bloc

În cazul în care proprietarul se confruntă cu daune din cauza inundației provocate de vecini, există pași legali pe care îi pot urma:

  • Anunțarea asociației de proprietari responsabilă pentru blocul respectiv.
  • Întocmirea unui proces verbal de constatare a pagubelor de către asociație.
  • Semnarea procesului verbal împreună cu vecinul afectat.
  • Apelarea la o firmă de evaluare pentru estimarea valorii pagubei.
  • În cazul în care nu se ajunge la o soluționare pe cale amiabilă, proprietarul poate apela la instanță pentru a cere despăgubiri din fondul de reparații al Asociației de proprietari, conform Legii nr. 196/2008.

Ce faci dacă te-a inundat un vecin

O inundație într-un apartament poate să apară din multiple cauze. Această situație poate aduce daune ireparabile. Iată cum să acționezi în cazul în care te-ai trezit cu apartamentul inundat din cauza vecinului tău.

Vezi și: Toți proprietarii de apartamente trebuie să afle. Ce taxe sunt nevoiți să plătească

Dacă vecinul tău te-a inundat din greșeală, oprește sursa de inundație cât mai rapid. Apoi, vorbește cu vecinul și cu alți locatari care au fost inundați de el.

Dacă inundația este cauzată de o defecțiune la coloana generală de apă, toți locatarii alimentați de acea coloană vor trebui să contribuie la remedierea defecțiunii. 

Va trebuie să va organizați rapid ca să nu existe daune și mai mari.

Dacă situația nu se rezolvă pe cale amiabilă, următorul pas este întocmirea sesizărilor și deschiderea unui dosar de daună în vederea recuperării pagubei. 

Adică va trebui să anunți asociația de proprietari, să întocmești un proces verbal pentru constatarea pagubelor, să-l semnezi împreună cu vecinul afectat și să apelezi la o firmă de evaluare pentru estimarea valorii pagubei.

Dacă inundația provine de la lucrările de reamenajare ale unui vecin sau de la spargerea unei țevi vechi, oprirea apei pe întreaga coloană și chemarea de urgență a unui instalator devin prioritare. 

Ai grijă să faci cât mai multe fotografii zonelor afectate pentru a avea suficiente dovezi pentru dosarul de daună.

Vezi și: Toți românii care stau la bloc trebuie să știe asta clar. Asociațiile de proprietari nu mai au această obligativitate

În timpul evaluării pagubelor, pozează pereții afectați, întrerupătoarele și prizele care au intrat în contact direct cu apa, piesele de mobilier, aparatele electronice și electrocasnicele afectate. 

Aceste imagini vor fi cruciale pentru stabilirea impactului real al inundației asupra locuinței tale.

Persoana care a provocat inundație trebuie să apeleze de urgență la un instalator care să repare lucrurile, astfel încât să nu se mai întâmple accidente pe viitor.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „De acolo de sus se bucură pentru tot ce vede “
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
ANAF nu poate să vândă terenurile Elenei Udrea. La ce preț au ajuns bunurile
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
S-a dat ordin pentru TOATĂ ROMÂNIA. Noile reguli de transport sunt deja în vigoare
Capital.ro
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Tribunalul Iaşi, după ce românca a dat în judecată Casa de Pensii: "Pensia a fost calculată corect"
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
O nouă EPIDEMIE în TOATĂ Europa. BOALA care FACE deja RAVAGII
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro