Friptura de miel este unul din preparatele nelipsite de pe mesele românilor de Paște. Alături de ouă roșii, pască, cozonac, sarmale sau drob, acestea fac deliciul tuturor invitaților de la masa festivă. Cu toate acestea, există anumite persoane care nu ar trebui să o consume sub nicio formă. Iată ce români au interzis la carnea de miel!
O masă tradițională de Paște nu este completă fără ouă vopsite, drob, cozonac, pască sau fără faimoasa friptură de miel. Din cele mai vechi timpuri asociem aceste delicioase preparate cu Sărbătorile Pascale, astfel că ele sunt nelipsite de pe mesele românilor în fiecare an
Carnea de miel, datorită conținutului de fier, previne anemia și este bună pentru persoanele care nu au probleme medicale cardiace și digestive. Totodată, este recomandată și celor care vor să crească în masă musculară sau să se refacă după intervenții chirurgicale, pentru că aceasta ajută substanțial la refacerea țesuturilor.
Pe lângă fier și proteine ușor digerabile, aceasta mai conține și acizi grasi Omega-3, complexul vitaminelor B, zinc, fosfor, calciu și 35% grăsimi saturate, când este pregatită fără ulei. Cu toate acestea, nu este recomandat să facă parte din dieta anumitor persoane.
Carnea de miel este foarte calorică, mult mai bogată în grăsimi decât carnea de vițel. Așadar, se recomandă respectarea mărimea porției și consumul responsabil, fără a face excese la masa de Paște.
Acest tip de carne nu trebuie consumat de cei care suferă de colesterol mărit în sânge, boli cardiace, gută (creșterea nivelului seric de acid uric), pancreatită acută sau cronică. Asta pentru că ea conține mai multe purine, substanţe care formează acidul uric în organism. Acumulat în exces şi imposibilitatea eliminării lui cauzează gută şi creşte riscul formării pietrelor la rinichi.
Un alt aspect important de menționat este faptul că proteina proaspătă din carnea de miel poate provoca și alergii, mai ales în cazul copiilor, care pot apărea la 6-12 ore de la consum.
Dacă intenționezi să cumperi un miel, este important să ții cont de greutatea acestuia. El ar trebui să cântărească între 10 și 13 kilograme, deoarece dacă are o greutate mai mică de 9 kilograme, carnea are o cantitate mare de purine și se digeră mult mai greu în organism.
De asemenea, ține cont de faptul că organele interne se alterează mult mai ușor și mai repede decât carnea în sine.
Citește și: Cum calculezi greutatea unui miel fără cântar. Formula pe care trebuie să o aplici