Indiferent că sunt sau nu superstițioși, românii adoptă anumite obiceiuri la începutul lunii ianuarie, în special după ce Revelion s-a încheiat, iar toți mesenii se pregătesc de Sfântul Vasile. Tradiții și obiceiuri de 1 ianuarie. Ce persoane nu au voie să-ți calce pragul în prima zi a anului.
În prima zi a noului an, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, o zi de sărbătoare încărcată de datini și superstiții. Potrivit tradiției, cum va fi ziua de 1 ianuarie va descrie cât de bine îți va merge în anul ce urmează.
Printre cele mai cunoscute tradiții din prima zi a noului an este cea referitoare la primele persoane care îți pășesc pragul. Se spune că persoanele blonde și roșcate aduc ghinion, în timp ce cele brunete poartă noroc.
De asemenea, primul om care îți intră în casă trebuie să fie de sex masculin, pentru ca anul ce tocmai a început să fie prosper și bogat. Superstițioșii sunt de părere că prima persoana care va suna la sonerie sau va bate la uşă de Sfântul Vasile, trebuie să fie primită.
O altă tradiție spune că, pe data de 1 ianuarie, după ce te speli pe faţă, dimineața, trebuie să te ştergi cu un prosop în care să pui un ban de aur sau de argint. Dacă vei face asta, atunci vei fi curat şi sănătos tot anul.
Anul Nou va fi la fel de bun precum va fi ziua de 1 ianuarie, spun bătrânii. De aceea, e important să fii o persoană veselă, pozitivă, să nu te cerți cu cei din jur, să nu spargi ceva sau să ai inima încărcată de răutate, deoarece vei atrage ghinionul și neșansa.
Alte superstiţii și tradiții sunt legate de vreme. Conform tradiţiei populare, cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul. De exemplu, dacă afară ninge, vei avea parte de un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.
La sate, cei mici merg la colindat în prima zi a anului, cu Sorcova sau Plugușorul, pentru a le aduce oamenilor noroc bun în casă.
De asemenea, tot la sate, fetele nemăritate construiesc punţi din două crenguţe de măr dulce, de care leagă busuioc, o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă şi un şir de mărgele, ca să vadă cum va arăta băiatul ce le va deveni soț.
Tradiția spune că, dacă puntea este plină de brumă, fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va mărita cu un băiat fără situație materială.