Tradiţii şi superstiţii de 1 ianuarie. De Revelion, românii sărbătoresc Noaptea dintre Ani alături de familie, prieteni și oamenii cei mai apropiați, așteptând cu speranță și entuziasm noul an ce bate la ușă. Care sunt obiceiurile ce trebuie respectate de Sfântul Vasile.
În prima zi a noului an, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, o zi de sărbătoare încărcată de datini și superstiții. Potrivit tradiției, cum va fi ziua de 1 ianuarie va descrie cât de bine îți va merge în anul ce urmează.
Sfântul Vasile este perceput de unii drept primul petrecăreţ, numele lui fiind considerat de alţii drept numele de botez al lui Iisus Hristos.
Sfântul Vasile este considerat apărătorul creştinilor și „păzitor de duhurile rele”, astfel că prima zi a anului a ajuns să fie considerată un moment propice pentru desfăşurarea practicilor magice.
Una dintre cele mai cunoscute tradiții de pe 1 ianuarie este să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri și să dai de pomană unei persoane nevoiașe, ca să ai parte de noroc toate cele 12 luni.
De asemenea, superstițioșii sunt de părere că, de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, dimineața, trebuie să te ştergi cu un prosop în care să pui un ban de aur sau de argint. Dacă vei face asta, atunci vei fi curat şi sănătos tot anul.
Citește și Când se merge cu Plugușorul, de fapt. Ce semnificație are și care sunt versurile originale
O altă tradiție spune că prima persoană care îți intră în casă, de Anul Nou, trebuie să fie un bărbat, ca să ai parte de noroc și prosperitate.
De asemenea, se spune că toți gospodarii trebuie să fiarbă un cap de porc, pentru a avea parte de un an bogat și prosper, iar bucatele să nu lipsească niciodată de pe masă.
Tradiţii şi superstiţii de 1 ianuarie. Un alt obicei spune că, în ziua de Sfântul Vasile, fiecare om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori. Astfel, va avea parte de spor tot anul.
Citește și Când se merge cu sorcova și care este semnificația acestei tradiții
Alte superstiţii sunt legate de vreme. Conform tradiţiei populare, cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.
În mediul rural, copiii merg la colindat în prima zi a anului, cu Sorcova sau Plugușorul, pentru a le aduce oamenilor noroc bun în casă.
De asemenea, tot la sate, fetele nemăritate construiesc punţi din două crenguţe de măr dulce, de care leagă busuioc, o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă şi un şir de mărgele, ca să vadă cum va arăta băiatul ce le va deveni soț.
Tradiția spune că, dacă puntea este plină de brumă, fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va mărita cu un băiat fără situație materială.