01 ian. 2023 | 08:00

Sfântul Vasile 2023. Tradiții și superstiții în prima zi a Anului Nou

Diverse
Sfântul Vasile 2023. Tradiții și superstiții în prima zi a Anului Nou
Sfântul Vasile 2023

Pe data de 1 ianuarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, denumit și Episcop de Cezareea, este unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Iată ce obiceiuri și datini se respectă în prima zi din an, de Sfântul Vasile 2023!

Sfântul Vasile 2023. Tradiții și obiceiuri

An de an, ziua de 1 ianuarie are o semnificație mare pentru români. Este sărbătorit Sfântul Vasile, ocrotitorul săracilor și unul dintre cei mai mari teologi creştini. Aproape 600.000 de români care poartă numele Sfântului Vasile își sărbătoresc onomastica în această zi. Tot pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile 2023, creștinii nu uită de o sumedie de tradiții și superstiții.

Sărbătoarea de Sfântul Vasile este una dintre cele mai importante din calendarul creștin ortodox. Anual, pe data de 1 ianuarie, credincioșii îi pomenesc pe cei care au trecut la viața de apoi. În plus, se dă de pomană pentru sufletul celor adormiți.

De Sfântul Vasile cel Mare, românii obișnuisc să aprindă lumânări la mormintele celor dragi care au încetat din viață și să împartă alimente.

Sfântul Vasile 2023. Ce se dă de pomană pe 1 ianuarie

Așadar, merg la biserică cu alimente precum carne, ouă, brânză, fructe, legume etc. Prima dată acestea sunt sfințite de preot și mai apoi sunt date de pomană pentru sufletul celor adormiți.

De asemenea, cei care dau de pomană de Sfântul Vasile, nu trebuie să uite de colivă.

Sfântul Vasile 2023. În prima zi a anului nou este bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb și să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul.

Totodată, pe 1 ianuarie se pune că este bine să te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.

Pe vremuri, bunicii noștri erau atenți la starea vremii de Sfântul Vasile 2023. Se spunea că dacă pe 1 ianuarie ninge, vom avea parte de un an îmbelșugat. Dacă de Sf. Vasile este vreme senină, oamenii vor fi sănătoși în tot restul anului.

Tot în ziua de Sfântul Vasile, fetele pun punți pentru a visa bărbatul cu care se vor căsători. Mai precis, punțile erau confecționate din rămurele de măr dulce, construite din două crenguțe, care erau, mai apoi, plasate în locuri ascunse.

Citește și: La mulți ani 2023. Cele mai frumoase felicitări de Revelion

Ce e bine să faci în ziua de Sfântul Vasile

Conform tradiției, de acele punți se lega mănunchi de busuioc, o pară de argint legată cu un fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele. În acest mod, dacă puntea era plină de brumă, atunci fata se căsătorea cu un bărbat bogat. În schimb, dacă puntea nu avea brumă, atunci ea se căsătorea cu un bărbat sărac.

Mai mult de atât, în ziua de Sfântul Vasile, fetele nemăritate care vor să afle alesul obișnuiesc să pună busuioc la ghizdurile fântânii. Dacă a doua zi găseau busuiocul plin de brumă, era semn că se măritau în iarna respectivă.

O altă datină în ziua de Sfântul Vasile era aflarea identității alesului fetelor. Tinerele obișnuiau să scrie două bilete, unul cu numele lor, altul cu numele băiatului pe care fetele îl gândesc ca soț. Apoi, biletele se puneau sub pernă, iar la trezire, fetele luau unul dintre biletele de sub pernă. Dacă nimereau biletul cu numele băiatului atunci se căsătoreau cu acesta în acel an, dacă nu, atunci o făceau mai târziu.

Citește și: Felicitări de Anul Nou 2023. Mesaje și urări deosebite pentru cei dragi

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Veste mare de la Buckingham. Kate se va transforma total
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro