Cine l-a votat pe Klaus Iohannis și cum arată profilul votantului pentru Viorica Dăncilă. Cei cu studii superioare nu au avut dubii

Cine l-a votat pe Klaus Iohannis și cum arată profilul votantului pentru Viorica Dăncilă. Cei cu studii superioare nu au avut dubii

Klaus Iohannis a obținut o victorie zdrobitoare în fața candidatei PSD, Viorica Dăncilă. Electoratul PNL nu s-a dezis nici de această dată și a votat masiv pentru Iohannis sau împotriva lui Dăncilă.

Klaus Iohannis a reușit să o învingă categoric pe Viorica Dăncilă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Rezultatele parțiale, după numărarea a aproape 97% din voturile din țară, arată că Iohannis a fost votat de 63% dintre românii care au mers în țară la vot.

Viorica Dăncilă a adunat în dreptul ei doar 37% dintre voturi. Este un dezastru pentru PSD, care n-a pierdut niciodată alegerile prezidențiale cu acest scor. Între timp, au apărut și studiile legate de profilul votantului din România.

Cine l-a votat pe Iohannis și cine a preferat-o pe Dăncilă

Klaus Iohannis a fost votat de femei și bărbați în proporții egale, dar lucrurile stau altfel la Viorica Dăncilă. Candidata PSD a atras mai multe voturi de la femei, fiind, de altfel, și primul candidat femeie din istoria alegerilor prezidențiale din România.

Viorica Dăncilă a atras mai multe femei (54%) decât bărbați (46%), arată datele IRES, institutul acreditat să realizeze exit-poll-uri. De asemenea, profilul votanților arată că Iohannis a fost votat în proporție mai mare (62%) pentru calitățile sale decât Dăncilă (doar 44%). În privința vârstei, Iohannis a atras semnificativ mai mulți tineri din categoriile 18-24 de ani, 25-24 de ani și 35 – 44 de ani (51% din totalul voturilor primite). Viorica Dăncilă a reușit să ia doar 22% din voturi pe această zonă.

Studiile votanților arată o altă diferență netă: 34% dintre votanții lui Iohannis au studii superioare, dublu față de Dăncilă, care a fost votată de români fără studii superioare.  Votanții lui Iohannis locuiesc în majoritate în mediul urban (62% din voturile primite), în timp ce majoritatea votanților lui Dăncilă locuiesc în mediul rural (52%).

Distribuția pe regiuni a votanților arată că Iohannis a luat 44% din voturi în București+Sud+Dobrogea, 37% în Transilvania + Banat și 19% în Moldova. În schimb, Dăncilă a luat 53% din voturile sale în București+Sud+Dobrogea, 25% în Transilvania + Banat și 22% în Moldova.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI