Peste 18,2 milioane de români sunt așteptați să voteze în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019 care are loc astăzi, duminică, 24 noiembrie 2019. Secțiile de vot din țară s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00, interval în care românii vor avea de ales între președintele în exercițiu Klaus Iohannis, susținut de PNL, și fostul premier Viorica Dăncilă, candidata propusă de către PSD.
UPDATE 00:12: S-au numărat 99,98% din voturile exprimate în țară, iar rezultatul arată în felul următor: Iohannis – 63,17% / Dăncilă – 36,83%, potrivit AEP.
UPDATE 00:00: Numărătoare aproape de final! Iohannis -63,08% / Dăncilă – 36,92%, potrivit AEP. Au fost numărate 98% din voturile din țară.
UPDATE 23:36: Clasament neschimbat după numărarea a 97,04% din voturile din țară, Klaus Iohannis conduce cu 63,08% în fața Vioricăi Dăncilă, care are doar 36,92%, potrivit Autorității Electorale Permanente. Au fost numărate 8.817.440 de voturi din cele 9.086.643 de voturi exprimate în țară. A început numărătoarea și în diaspora, acolo unde 90% din voturi ar fi fost pentru Klaus Iohannis.
UPDATE 23:00: Victorie zdrobitoare a lui Klaus Iohannis! S-au numărat 96,33% din voturile valabil exprimate în țară, iar Klaus Iohannis conduce cu 63,02% în fața Vioricăi Dăncilă, care are doar 36,98%, potrivit Autorității Electorale Permanente. Au fost numărate 8.753.071 de voturi din cele 9.086.643 de voturi exprimate în țară.
UPDATE 22:45: Se numără pe repede înainte. Au fost centralizate 94,98% din voturile valabil exprimate în țară, iar Klaus Iohannis e tot pe primul loc – 62% în fața Vioricăi Dăncilă, care are doar 38%, potrivit Autorității Electorale Permanente.
UPDATE 22:30: Numărătoarea oficială din țară se apropie de final. După centralizarea a 89,18% din voturile valabil exprimate în țară, Klaus Iohannis conduce cu 62% în fața Vioricăi Dăncilă, care are doar 38%, potrivit Autorității Electorale Permanente.
UPDATE 22:15: Voturile se numără pe repede înainte, iar AEP a centralizat aproape 82% din voturile exprimate în țară. E dezastru pe linie pentru PSD: Klaus Iohannis conduce cu 62%, iar Viorica Dăncilă are doar 38%, potrivit Autorității Electorale Permanente. Au fost numărate 7.394. 598 de voturi din cele 9.086.643 de voturi exprimate în țară.
UPDATE 21:49: AEP publică noi rezultate parțiale, iar diferența dintre cei doi candidați se adâncește: Iohannis – 61,46%, Dăncilă – 38,54%. De precizat că nu sunt luate în calcul voturile din diaspora.
UPDATE 21.28: Potrivit Digi 24, s-au numărat voturile din 2000 de secții din peste 18.000, iar Klaus Iohannis a înregistrat 60,02%. Datele sunt date oficial de AEP.
ACTUALIZARE: Victorie categorică a lui Klaus Iohannis! Șeful statului a câștigat al doilea mandat de președinte. Iată cum arată rezultatele exit-poll prezentate de televiziuni, cele care NU iau în calcul voturile din diaspora (excepție face IRES, care ia în calcul și voturile din străinătate). După numărarea voturilor din străinătate, diferența dintre cei doi ar putea fi și mai mare.
Procesul de vot la alegerile prezidențiale 2019 a început astăzi, duminică, 24 noiembrie, la ora 7 și se va încheia la ora 21. Votarea în diaspora are loc, însă, pe durata a trei zile. A început vineri, la ora locală 12, a continuat sâmbătă și continuă și astăzi, urnele fiind deschise la ora locală 7 până la ora locală 21.00. Programul poate însă prelungit, în cazul în care, la ora 21.00, se mai află alegători în sediul secției de votare, precum și la coadă.
În primul tur, s-au confruntat 14 aspiranți la prima funcție în statul român. Pe primele două poziții s-au clasat Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, primul având un avans de 15 procente. Prezentăm rezultatele finale ale turului I de scrutin, așa cum au fost centralizate de către Biroul Electoral Central:
Cetățenii pot vota cu:
Potrivit legii, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliu în străinătate care votează în România.
Pe 24 noiembrie, în ziua votului, alegătorii trebuie să se ducă la secția la care sunt arondați, unde trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După ce actul de identitate este scanat și validat, alegătorii se vor duce la masa la care sunt membrii biroului electoral.
Odată ce semnează pe lista electorală, alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă. Înainte de a intra în cabina de vot, asigurați-vă că ștampila de control a secției de votare este aplicată pe spatele buletinului de vot. În cazul în care aceasta lipsește, votul va fi declarat nul, conform legii. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie făcut în serii în funcție de numărul cabinelor disponibile.
Ștampila cu mențiunea „VOTAT” se aplică pe buletinul de vot, în patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Odată aplicată ștampila, buletinul de vot se îndoaie pentru ca pagina goală pe care se află ștampila de control a secției de votare să rămână în afară. Apoi, buletinul se introduce în urnă.
În cazul în care buletinul de vot este îndoit greșit, nu înseamnă că acesta se anulează dacă este asigurat secretul votului. Dacă ați aplicat ștampila în mod greșit, puteți cere un nou buletin de vot – cu o condiție, însă: ca buletinul ștampilat greșit să nu fi fost introdus în urnă. În aceste condiții, primul buletin va fi anulat. După restituirea ștampilei, cetățenii primesc înapoi actul de identitate pe care trebuie aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT” sau un timbru autocolant.