05 dec. 2022 | 12:15

Cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis. El ar urma să fie viitorul preşedinte al României

Politică
Cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis. El ar urma să fie viitorul preşedinte al României
Alegerile prezidențiale din 2024. Cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis?

Actualul Perședinte al României, Klaus Iohannis, este la al doilea mandat. Conform Constituției, la finalul mandatului politicianul PNL nu va mai putea candida pentru acest post. Deși s-au vehiculat informații, conformm cărora, Klaus Iohannis ar urma să preia președenția NATO, nu este nimic cert. În același timp se vehiculează ideea referitoare la cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis, acesta urmând să fie viitorul preşedinte al României. Citește în continuare și află cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis și posibila sa candidatură la funcția NATO

Pentru NATO este o perioadă extrem de grea, mai ales din prisma războiului din Ucraina. Cu toate astea, aliații NATO sunt în căutarea unui succesor al secretarului general Jens Stoltenberg.

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, a ocupat funcția din octombrie 2014. Aliații i-au prelungit contractul până în septembrie 2022. Decizia lasă puțin mai mult de un an pentru instalarea unui înlocuitor.

La cartierul general, discuțiile oficiale abia au început, iar succesorul lui Stoltenberg este așteptat să fie prezentat la summitul liderilor NATO de la Madrid, la sfârșitul primăverii sau la începutul verii anului 2023.

Au apărut deja speculațiile de la Bruxelles și în alte capitale aliate. Unii oficiali, diplomați și analiști spun că, după 72 de ani, este timpul ca alianța să numească prima femeie în funcția civilă de vârf. Alții spun că, având în vedere confruntarea continuă cu Rusia, alegerea unui est-european ar trimite un semnal important Moscovei.

Dacă punem aceste două imperative împreună, trei nume ajung rapid în fruntea listei de candidați potențiali, fostele președinte Kolinda Grabar-Kitarović din Croația și Dalia Grybauskaitė din Lituania și actualul președinte estonian Kersti Kaljulaid. Dar, deși ar putea părea neverosimil, a apărut și numele actualului Președinte al României, Klaus Iohannis.

Numele lui Klaus Iohannis a apărut ca urmare a faptului că România, aliat al NATO care îndeplinește pragul de 2%, ar putea oferi președintelui o șansă la postul de secretar general, deși România ar putea fi considerată un pic prea dură față de Rusia, conform publicației Politico.

Cu nume sonore pe lista scurtă, deși pariul nu este pe numele președintelui Klaus Iohannis, ar putea aduce surprize, spun analiștii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la summitul liderilor NATO de la Madrid.

Alegerile prezidențiale din 2024. Cine îi va lua locul?

Mai sunt doi ani până la momentul zero al actualei administrații prezidențiale. Actualul președinte are multe decizii controversate la activ, și alianță politică cu PSD, acceptată in-extremis. Cu toate aceste aspecte la un loc, Klaus Iohannis va trebui să-și facă un bilanț al celor două mandate.

În clasa politică actuală, un nume apare tot mai des ca posibil înlocuitor al acestuia în 2024, la Alegerile prezidențiale. Deși, inițial, noua conducere PSD anunța ca posibil candidat numele Gabrielei Firea, se pare că lucrurile s-au schimbat radical.

Evident, ca lider de partid, cel mai vizibil este actualul președinte PSD, Marcel Ciolacu. Multe voci, mai cu seamă din PSD, îl văd ca și potențial candidat clar la cea mai înaltă funcție în stat, în locul lui Klaus Iohannis. Numai că, circumspect și  cu moderație, Marcel Ciolacu a răspuns, întrebat fiind, că:

„Haideţi să vorbim în anul 2024. Nu şi încă nu este. Eu cel puţin nu am luat o astfel de decizie. Haideţi să schimbăm în primul rând unde a greşit PSD. Haideţi să vorbim în anul 2024. Momentan avem o provocare în 2023.

Va fi un an încărcat, dar sperăm să gestionăm aspectele economice. O maturitate politică cred că îţi cere precauţie în acest moment. Şi aici cred că e punctul comun pe care îl am cu Nicolae Ciucă. Avem o abordare precaută şi trebuie să fim responsabili”, a transmis Marcel Ciolacu, întrebat joi la România TV.

O altă variantă, tot mai adusă în discuție, este actualul Secretar General adjunct NATO, Mircea Geoană, care a mai candidat la această funcție și este fost membru PSD. Zvonuri despre pregătirile unei campanii electorale pentru Mircea Geoană au apărut în spațiul public, odată cu cele legate de posibila candidatură a lui Klaus Iohannis la funcția de rang înalt a NATO.

Mai sunt doi ani până la Alegerie Prezidențiale, și rămâne să vedem care variantă va fi aleasă. Până atunci, rămâne de văzut ce decizii va mai lua actualul președinte, Klaus Iohannis.

PlaySport
Mesajul dur al lui Serghei Mizil după ce a murit Corduneanu: „Niciunul nu spune”
Ego.ro
BOMBĂ! Cine e tânara cu care se iubește nașul Andrei și al lui Cătălin Măruță. A fost ispită la Insula Iubirii
Digi24
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
Cancan.ro
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape de copiii săi
Stirile PROTV
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Romania TV
Alina Sorescu a dat MAREA VESTE înainte de Paşte
Capital.ro
Verdict pentru CARNEA de PUI din magazine. Toată România trebuie să afle
EVZ.ro
Calvarul de care scapă pacienții. Documentul se va putea obține online
Adevarul
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
BZI.ro
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
Spynews.ro
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ce preț are sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu. Este un model unicat și de lux
Redactia.ro
FOTO Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai tari memeuri
Digisport.ro
De ce s-au bătut, de fapt, dacii cu romanii. Motivul pentru care Traian a vrut cu orice preț să cucerească Dacia
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Digi24
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Digi24
Nadia Comăneci, apariție-surpriză la București. Cum și cu cine s-a afișat fosta mare gimnastă
Unica.ro
Ilie Năstase, viață amoroasă tumultoasă. Ar putea fi numărul 1 mondial și la femei
EVZ.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
Decizie pentru cei care au TELEFOANE MOBILE. Klaus Iohannis tocmai a promulgat NOUA LEGE
Capital.ro
Perioada ideală pentru a planta castraveți | Lucrurile de care trebuie să ții cont pentru o producție prosperă
Antena 3
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
LOVITURĂ pentru milioane de PENSIONARI! Adevărul despre CREȘTEREA PENSIILOR! E ȘOCANT
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O ispită de la Insula Iubirii apare în cel mai recent videoclip de la Tzanca Uraganu. Livia nu este la prima apariție de acest gen
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro