Mesajul lui Mircea Geoană care l-ar putea deranja pe Vladimir Putin. Ce spune despre Rusia secretarul general adjunct al NATO

Mesajul lui Mircea Geoană care l-ar putea deranja pe Vladimir Putin. Ce spune despre Rusia secretarul general adjunct al NATO
„Deja suntem la mai mult de 6 luni de război injust, ilegal și irațional împotriva Ucrainei” - Mircea Geoană

Mesajul lui Mircea Geoană care l-ar putea deranja pe Vladimir Putin! La șase luni de la declanșarea conflictului din Ucraina, lucrurile se precipită. O centrală nucleară ocupată de Rusia este „complet scăpată de sub control”. Declarația cu caracter alarmant o făcea șeful agenției nucleare a ONU. Afirmațiile oficialului vin în contextul unei inspecții AIEA la respectiva centrală, deja afectată de atacurile rusești. Atât Alianța Nord Atlantică, prin vocea lui Mircea Geoană, cât și cei ai ONU, cer Rusiei să înceteze ostilitățile. De fapt, recent, a apărut în spațiul public mesajul lui Mircea Geoană care l-ar putea deranja pe Vladimir Putin.

NATO și ONU tot mai îngrijorați de atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano, a reiterat necesitatea unei misiuni de experți la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, al cărei amplasament se află sub controlul forțelor rusești.

„Situația actuală este nesustenabilă. Cu fiecare zi în care continuă; cu fiecare zi în care lucrările de întreținere vitale sunt întârziate. Cu fiecare zi în care întreruperile lanțului de aprovizionare provoacă o pauză în livrarea echipamentelor vitale.

Cu fiecare zi în care capacitatea de luare a deciziilor a personalului ucrainean este compromisă. Cu fiecare zi în care activitatea și evaluările independente ale autorității de reglementare din Ucraina sunt subminate. Riscul unui accident sau al unei breșe de securitate crește.”, a declarat oficialul.

Informațiile de ultimă oră, care a îngrijorat NATO și ONU, spun că numărul pilonilor indispensabili de securitate și siguranță nucleară care au fost compromiși la centrală este de cel puțin cinci din șapte. În acest context a apărut și mesajul lui Mircea Geoană care l-ar putea deranja pe Vladimir Putin:

„După deja mai mult de 6 luni de război injust, ilegal și irațional împotriva Ucrainei, a folosi un astfel de obiectiv strategic, cum este cazul centralei nucleare din Zaporojie, în alte scopuri decât cele strict reglementate în cadrul național și internațional reprezintă o atitudine iresponsabilă și provocatoare.

Inspecția AIEA reprezintă o obligație internațională, la care Federația Rusă este parte și pe care este obligată să o onoreze.”, declară Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO.

Mesajul lui Mircea Geoană care l-ar putea deranja pe Vladimir Putin

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află periculos de aproape de lupte. Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Rusia la începutul acestei săptămâni.

Oficialul declara că Rusia folosește centrala, pe care a preluat-o în martie, ca bază militară pentru a lansa atacuri asupra forțelor ucrainene.

Oficialii ucraineni au declarat că rușii staționează trupe și depozitează echipamente militare în incinta centralei electrice de pe râul Dnipro, în sudul Ucrainei.

Însă un oficial rus instalat în regiune a declarat pentru BBC că forțele ucrainene folosesc arme furnizate de Occident pentru a ataca centrala.

„Războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei trebuie să înceteze”

Evgheni Balițki a declarat că oficialii sunt pregătiți să arate agenției AIEA, (Agenția Internațională pentru Energie Atomică), modul în care rușii păzeau instalația nucleară în timp ce ucrainenii ar fi atacat-o.

Atunci când Rusia a confiscat centrala, bombardamentele sale asupra clădirilor de acolo au stârnit un scandal internațional. Centrala este încă în funcțiune, cu personal ucrainean sub control rusesc.

Deși rușii dau garanții în acest sens, mesajul transmis de Mircea Geoană este unu clar și extrem de dur la adresa lui Putin:

„Mesajul meu, al Secretarului General NATO și al celorlalți lideri aliați este foarte clar. Războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei trebuie să înceteze.

Forțele ruse trebuie să se retragă de pe teritoriul acestui stat suveran. NATO rămâne extrem de vigilentă.

Flancul Estic al Alianței beneficiază de cel mai înalt nivel de apărare din ultimii ani.”, a scris Mircea Geoană.

Trebuie reamintit faptul că în 1986, în nordul Ucrainei a avut loc cel mai grav dezastru nuclear din lume. Un reactor al centralei de la Cernobîl a explodat.

Forțele rusești au cucerit, de asemenea, Cernobîl la scurt timp după invazia din 24 februarie anul acesta. Ulterior, s-au retras, după cinci săptămâni.

Computerele de la fața locului au fost jefuite sau deteriorate. Cu toate astea, echipamentul nuclear propriu-zis de la centrala dezafectată nu a fost afectat.