Marcel Ciolacu a vorbit, joi seară, chiar de 1 Decembrie, despre statutul Republicii Moldova în acest moment tensionat, în care granițele sale se află în vizorul Rusiei și, implicit, în al lui Vlaidmir Putin. Din păcate, șansele intrării în Uniunea Europeană sunt minime, dacă nu există o schimbare radicală de plan. Iată cum vede președintele PSD salvarea Republicii Moldova.
Potrivit previziunilor făcute pe tot parcursul războiului, Republica Moldova pare să fie una dintre țările țintă pentru Rusia, iar acest lucru îngrijorează Occidentul. Din păcate, țara nu beneficiază de o apărare solidă, neffind nici măcar membră UE.
În cursul serii de joi, Marcel Ciolacu și-a exprimat părerea privind salvarea sa, fără a avea vreo reținere în acest sens. Potrivit politicianului, o variantă rapidă pentru a-și asigura protecția împotriva dominației ruse ar fi unirea cu România, putând deveni astfel membră UE.
Invitat în cadrul unei emisiuni TV, Marcel Ciolacu a prevăzut că, pe cale naturale, în ritmul în care se desfășoară lucrurile pe scena politică internațională, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar avea loc în cel puțin zece ani. Astfe, pentru un rezultat rapid și sigur, unirea Republicii Moldova cu România ar fi varianta cea mai bună.
„Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm… Lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influenţa sovietică, mai devreme sau mai târziu? (…)
Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura 10 ani de zile cel puţin… Sau ai varianta mai scurtă în care România se uneşte cu Republica Moldova şi Republica Moldova cu România”, a spus Ciolacu la RTV, potrivit Agerpres.
În continuare, Marcel Ciolacu a subliniat riscul real al neimplicării României în problemele Republicii Moldova, în special pentru românii care trăiesc acolo. Acesta a transmis că mulți cetățeni români își doresc această unire, putând fi realizată prin referendumuri în ambele țări, dacă se dorește acest lucru.
„Eu mi-aş dori categoric varianta mai scurtă, ca România să se unească cu Republica Moldova. (…) Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei (…).
Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi ca şi al românilor din România- UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. (…) Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică trebuie un parcurs normal, nu se mai fac uniri cu arma în mână”, concluzionat Marcel Ciolacu.