Ultimele zile, pe plan extern, au adus noi tensiuni între Statele Unite ale Americii, NATO și Rusia. În cadrul unei manifestări de tip comunist, Putin a anexat ieri regiuni din Ucraina. Pe de altă parte și-a reactuaiizat amenințările împotrva Ucrainei de a folosi orice mijloace, incluisv bombe nucleare tactice. Reacția americană și a aliaților a venit imediat, dar nu fără momente delicate din partea lui Joe Biden. În ultimul său discurs, de ieri, președintele american Biden l-a amenințat din nou pe Putin, declarând că „America şi aliaţii săi nu vor fi intimidaţi de Putin şi de cuvintele sale nechibzuit”.
Președintele Joe Biden a declarat vineri că Statele Unite și NATO nu se vor lăsa intimidate de Vladimir Putin. În timpul discursului a avertizat că alianța occidentală va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul său dacă va fi atacată.
Biden s-a adresat apoi direct liderului de la Kremlin, arătând cu degetul spre camera de televiziune în timp ce avertiza împotriva oricărui atac care se va extinde dincolo de Ucraina, pe teritoriul NATO.
„America și aliații săi nu se vor lăsa intimidați. America este pe deplin pregătită, împreună cu aliații noștri din NATO, să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO.
Domnule Putin, nu înțelegeți greșit ceea ce spun: fiecare centimetru.”, a declarat Biden aseară.
Biden vorbea la scurt timp după ce Putin anunța anexarea a încă patru regiuni din Ucraina. În tot acest timp trupele ucrainene înarmate de Occident continuă să lupte pentru a restabili controlul acolo.
Putin a declarat că această porțiune din Ucraina aparține Rusiei. Conform analiștilor, Kremlinul ar putea acum să recurgă în mod legitim la arme nucleare pentru a apăra ceea ce spune că este teritoriu rusesc.
Biden a făcut apel la „cuvintele și amenințările nesăbuite” ale omologului său rus, dar a respins ceremonia de vineri. Aseară, președintele american spunea că este o „rutină falsă” pentru a-și arăta puterea.
La scurt timp după aceea, Jake Sullivan a declarat că există o șansă ca Putin să recurgă la arme nucleare. Dar, oficialul a continuat spunând că acest lucru nu pare iminent.
„Există un risc ca Putin să ia în considerare acest lucru. Am fost la fel de clari cu privire la consecințele care ar fi”, a declarat reporterilor consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.
Sullivan a subliniat că Washingtonul comunică în privat cu Rusia despre tipul de răspuns decisiv pe care l-ar avea Statele Unite.
Statele Unite au mers pe o linie subțire de când Putin a lansat invazia Ucrainei în februarie. Americanii și-au canalizat sprijinul militar tot mai mare către Kiev, fără a se implica direct. Cu toate astea, s-au ferit de potențialul de escaladare a tensiunilor.
Sullivan a menționat că au fost trimise mai multe întăriri pentru a stimula forțele americane cu baza în Europa. Surse de la Casa Albă au confirmat că acestea sunt pregătite în cazul unei escaladări din partea Rusiei.
Armata ucraineană face noi progrese împotriva invadatorilor ruși din est. În consecință, Washingtonul menține ritmul noilor livrări de muniții și arme.
Va exista „un alt anunț de asistență imediată în domeniul securității care va fi anunțat săptămâna viitoare”, a declarat Sullivan.
Oficialul a mai menționat că guvernul american a promis o livrare de arme pe termen mai lung către Ucraina. Este vorba, inclusiv de 18 noi sisteme de rachete multiple Himars, care trebuie mai întâi să fie fabricate.
Congresul a aprobat vineri un nou proiect de lege privind cheltuielile naționale. În buget au fost incluse ajutoare militare suplimentare de 12,3 miliarde de dolari pentru Ucraina.
„Acest nou ajutor financiar nerambursabil este o nouă demonstrație a încrederii SUA în Ucraina. Va sprijini operațiunile guvernamentale critice.
Va oferi ajutor poporului ucrainean care suferă din cauza războiului brutal al Rusiei”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat, conform The Business Standard.
Între timp, în legătură cu explozia misterioasă de la principala conductă subacvatică de gaze naturale Nord Stream din Rusia către Europa de Vest, Biden s-a făcut ecoul altor lideri occidentali, afirmând că a fost un act deliberat de sabotaj.
El nu a spus cine crede Statele Unite că se află în spatele atacului, dar a descris acuzațiile rusești potrivit cărora Washingtonul ar fi fost implicat drept dezinformare și minciuni.