La Timișoara s-au vindecat 16 pacienți, sau cel puțin așa ne declară doctorul Virgil Musta, medicul primar de la Spitalul de boli infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara.
Dacă ținem cont de numărul de îmbolnăviri, și anume 249, dar și de faptul că 19 au fost vindecați în spitalele din țară, este îmbucurător să auzim că un număr de 16 bolnavi au scăpat de COVID-19 la Timișoara. Întrebarea cum au reușit medicii bănățeni acest lucru, este cât se poate de firească, iar doctorul Virgil Musta a oferit răspunsul la această întrebare.
”Am avut pacienţi cu risc, cum a fost un copil de 4 ani cu transplant medular, contaminat, Nu a fost nevoie să suplimentăm cu un alt medicament care este folosit în probleme pulmonare și respiratorii. Nu am dat ibuprofen ci paracetamol, rămânând valabilă această idee şi nu vrem să riscăm. Restul terapiei a fost simptomatică. Există mai multe teorii, de aceea şi noi suntem precauţi, recomandarea fiind izolarea la domiciliu şi apoi retestarea la 15 zile.”, a spus dr.-ul Musta la Digi24.
Conform aceluiași medic, schema medicamentoasă este una strictă și se bazează pe tratamentul este oral, cu o tabletă pe zi care se ia. Domnia sa mai spune că orice terapie are și efecte adverse, dar este un tratamemnt cu efecte adverse minime. În acest moment există studii în lume cu aceste tratamente, iar medicii de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara analizează datele acestor studii și hotărăsc care ar putea fi eficient, și le încearcă și specialiștii de la Timișoara și din celelalte spitale din România, și totul depinzând de structura populației.
”Virusul poate migra în plămâni şi interval de la 10 zile, 2 săptămâni poate da un alt doilea start mai sever cu pneumonie testițiară. Nu toată lumea face anticorpi la anumite structuri proteice, iar acestia sunt predispuşi la îmbolnăvire. SARS a da imunitate de aceea epidemia s-a stins, şi COVID-19 dă imunitate dar nu este una foarte puternic. Metoda de a se stinge epidemia este ca lumea să dobândească imunitate, iar când peste 60 % din populație va avea imunitate epidemia se va stinge. Dar asta înseamnă că 60 % fac boala atâta timp cât nu avem un vaccin. Noi trebuie să ne protejăm persoanele cu risc, bătrânii, cu boli cronice de ficat, plămâni,. Diabeticii, obezii. Dacă reuşim să îi protejăm atunci sistemul de sănătate nu va avea presiune de cazuri grave şi depăşim epidemia. Dacă reuşim să avem disciplina şi dacă acţionăm împreună, avem o şansă dacă nu vom avea soarta Italiei.”, a mai precizat specialistul timișorean.