16 iun. 2020 | 12:19

Cine este, de fapt, Sorin Titel, autorul textului de la proba de Limba și Literatura Română

Știri generale
Cine este, de fapt, Sorin Titel, autorul textului de la proba de Limba și Literatura Română
Cine este, de fapt, Sorin Titel, autorul textului de la proba de Limba și Literatura Română

Elevii care au participat luni, 15 iunie, la examenul scris de Limba și Literatura Română din cadrul Evaluării Naționale 2020 au avut de răspuns mai multor cerințe pe margine unui text la prima vedere: „Zborul“ de Sorin Titel. Cine a fost autorul narațiunii din care a fost preluat paragraful, în continuare.

Cine este Sorin Titel. Evaluarea Națională 2020

Născut pe 7 decembrie 1935 în comuna Margina, județul Timiș, Sorin Titel a fost un eseist, romancier și scriitor român. A fost fiul lui Iosif Titel și al Corneliei, tatăl său fiind notar și licențiat în drept, în vreme ce mama sa a fost casnică.

El a intrat la Facultatea de Cinematografie (regie), de unde s-a transferat la Filologie și a fost exmatriculat în anul 1956, după ce s-a alăturat mișcărilor studenților din Ungaria împotriva regimului comunist. A murit pe 17 ianuarie 1985, la doar 49 de ani.

Pe plan literar, Titel a debutat în 1957 cu schița „Drumul“ în revista „Tânărul scriitor“, urmând ca în 1963 să își publice primul volum de schițe, „Copacul“. A scris numeroase schițe, povestiri, romane, eseuri.

Cel mai important scriitor bănățean după Ioan Slavici

După Ioan Slavici, Sorin Titel este cel mai important și mai influent prozator bănănățean, conform Muzeului Național al Literaturii Române.

„A debutat în anii 50 cu povestiri realiste (nu neapărat și socialiste) care încă nu anunță scriitorul sofisticat de mai târziu. Primele volume – Reîntoarcerea posibilă (1966), Valsuri nobile și sentimentale (1967) – oarecum clasice, anunță deja un foarte fin prozatori ai periferiei central-europene.

În Dejunul pe iarbă, Noaptea inocenților, dar mai ales în Lunga călătorie a prizonierului, bine receptat la editarea franceză de la Denoel (1976) devine însă experimentalist și labirintic, influențat de Noul Roman Francez și tangent cu oniricii noștri (Țepeneag, mai ales) – unii au vorbit, discutabil, și de kafkianism. Fără îndoială unul dintre cei mai moderni autori de proză «rurală» din întreaga literatură română“.

– Muzeul Național al Literaturii Române