Cine este, de fapt, Cristian Zărescu, cel care l-a înregistrat pe Nicușor Dan

Cine este, de fapt, Cristian Zărescu, cel care l-a înregistrat pe Nicușor Dan

Săptămâna trecută, înregistrarea în care Nicușor Dan poartă o discuţie în cadrul Primăriei Sectorului 4 pentru a apăra un afacerist a făcut mare vâlvă în zona politică. Audio-ul a fost făcut public de Dana Budeanu, iar înregistrarea a fost realizată de Cristian Zărescu.

Cine este, de fapt, Cristian Zărescu

Alegerile Locale 2020 se apropie, iar războiul dintre Gabriela Firea şi Nicușor Dan este din ce în ce mai aprig. Cea care a făcut publică o înregistrare în care poate fi auzit candidatul la Primăria Generală a Capitalei este Dana Budeanu.

„Această înregistrare este dintr-un şir de înregistrări dintre cei doi. Nicuşor Dan face trafic de influenţă, în favoarea acestui domn. A venit un nene într-o zi şi şi-a luat o parcelă în parc, după care domnul Mitrache a construit fără autorizaţie în parc, într-un copac. A construit o casă, este acolo. El spune că este restaurant, purul Nicuşor Dan a intervenit conform declaraţiei din seara aceasta şi recunoaşte înregistrarea” , susţine Dana Budeanu.

Cel care a înregistrat convorbirea telefonică este Cristian Zărescu. Acesta renunţat la jurnalism în anul 2016 pentru a se ocupa de imaginea primarului Sectorului 4. Discuţia dintre Nicuşor Dan şi Cristian Zărescu viza ordinul de demolare a unei clădiri din „Orăşelul Copiilor”  aparţinând omului de afaceri Mihai Mitrache. În urma acestui scandal, fostul jurnalist a fost demis din funcţia de consilier al primarului Daniel Băluță.

Cine este, de fapt, Cristian Zărescu, cel care l-a înregistrat pe Nicușor Dan
Cine este, de fapt, Cristian Zărescu, cel care l-a înregistrat pe Nicușor Dan

Ce avere a strâns „mâna dreaptă” a lui Băluţă

Deşi nu are studii în administraţia publică locală, Zărescu a ajuns, în doar câţiva ani, mâna dreaptă a primarului Băluţă. Se pare că până şi audienţele cu cetăţenii Sectorului 4 se ţineau exclusiv de fostul jurnalist. Dacă înainte de a intra în lumea politică, salariul lui Cristian Zărescu era unul modest, în ultima perioadă a strâns o mică avere.

Astfel, conform declaraţiei de avere depusă în mai 2017, acesta deţinea o garsonieră de 42 de mp în Piaţa Alba Iulia din Capitală şi avea un salariu net de 38.601 lei. Documentul din iunie 2020 arată cu totul diferit. Consilierul deţine acum o vilă în Bragadiru, două terenuri (unul în Săruleşti, altul în Dărăşti), o maşină scumpă, iar la capitolul venituri salariale, “mâna dreaptă” a lui Băluţă a încasat 125.277 de lei.

Cristian Zărescu, chemat la sediul DNA

Cristian Zărescu a fost chemat la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a depune înregistrările discuțiilor cu Nicușor Dan, la cererea procurorilor

“Mi-au pus câteva întrebări, dar nu pot să dau mai multe amănunte. Deocamdată mi-au cerut să pun la dispoziție aceste înregistrări pe un suport audio. Înregistrările le-aţi auzit și dumneavoastră, nu am pus la dispoziția celor de la DNA altceva decât a apărut. Nu știu să spun pe cine ajută”, a declarat acesta.

Cine este, de fapt, Cristian Zărescu, cel care l-a înregistrat pe Nicușor Dan
Cine este, de fapt, Cristian Zărescu, cel care l-a înregistrat pe Nicușor Dan Sursa foto: Inquam/Octav Ganea

La DNA este deschis un dosar penal, ca urmare a unui denunț depus de mai mulți parlamentari PSD împotriva lui Nicușor Dan, pe care îl acuză de trafic de influență, luare de mită și spălare de bani.

Ce spune Nicusor Dan despre convorbirea telefonică

“Înregistrarea pesedistă, în care consilierul primarului sectorului 4 încearcă să forţeze, evident fără succes, vreo declaraţie compromiţătoare din partea mea, nu arată nimic altceva decât că am realizat toate demersurile legale pentru a opri o acţiune abuzivă a administraţiei locale.

În primăvară, informasem, în scris, Avocatul Poporului şi Primăria Sectorului 4 despre demolarea ilegală pe care se pregătea s-o comită. La momentul înregistrării, acum câteva luni, partea vătămată încerca să ajungă la o soluţie amiabilă. Ca parte în proces, prin Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, le-am cerut celor două părţi să se întâlnească, împreună cu avocaţii lor, pentru a discuta. Până la urmă, procesul a continuat şi justiţia ne-a dat câştig de cauză, fapt care arată că acţiunea noastră a fost una legitimă”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI