Cine e românca de la NASA? Încă din 1947, lumea a fost fascinată de studiul aparițiilor inexplicabile, cunoscute sub numele de UFO. Mai nou se ocupă de studiul fenomenelor aeriene neidentificate, pe scurt FAN. Partea interesantă este că din echipa de 16 cercetători NASA va face parte și o româncă.
În urmă cu 75 de ani, America era lovită de fenomenul Roswell. La început autoritățile recunoșteau apariția și prăbușirea unui obiect zburător neidentificat (UFO). Ulterior toate dovezile erau șterse, iar cei implicați obligați să țină totul sub tăcere.
Până la sfârșitul anilor ’50, fenomenul de la Roswell a devenit o prescurtare pentru „navă spațială pilotată de ființe din altă lume”. Mai mult de-atât, lucrurile evoluaseră într-atât încât au apărut și conspiraționiștii și teorii ale unor posibile legături între guvernul american și vizitatorii din spațiu.
Toate aceste lucruri, plus aparițiile, de-a lungul anilor, a altor fenomene greu de explicat, au alimentat ideea unor vizitatori spațiali.
Deși negate pentru o bună perioadă de timp, aceste fenomene au fost povestite și studiate. Acum, se pare că NASA a decis să anunțe oficial demararea unui astfel de program de studiu.
NASA, organismul centrat pe cercetarea spațiului cosmic a devenit instrumetul cel mai des amintit când a venit vorba de UFO și despre diferitele teorii ale conspirațiilor. Oficialii NASA în toți acești 75 de ani, fie au negat orice implicare sau existență, sau au dat publicității puține informații.
Dar, se pare că viziunea NASA asupra acestui tip de fenomene, acum denumite Fenomene Aeriene Neidentificate, s-a schimbat radical.
Recent s-a anunțat formarea unei echipe de 16 cercetători care se vor ocupa cu studiul acestui tip de fenomene. Echipa formată din 16 persoane include câteva nume mari, precum fostul astronaut Scott Kelly.
În luna iunie, agenția spațială a anunțat că a însărcinat un grup de experți să investigheze OZN-urile sau, așa cum au fost recent redenumite.
Studiul independent a început în această toamnă, va costa mai puțin de 100.000 de dolari și va dura aproximativ nouă luni de la început până la sfârșit, au declarat atunci oficialii NASA.
„NASA a reunit unii dintre cei mai importanți oameni de știință din lume, practicieni în domeniul datelor și al inteligenței artificiale, [și] experți în siguranță aerospațială, toți cu o sarcină specifică, care este aceea de a ne spune cum să aplicăm întreaga concentrare a științei și a datelor la UAP”, a spus Daniel Evans, administrator adjunct asociat pentru cercetare la SMD.
Printre cei 16 membri, spre mândria noastră, se numără și o româncă. Conform informațiilor furnizate de NASA, este vorba de Anamaria Berea, spun cei de la publicația de profil, „Space”.
Datele despre Anamaria Berea spun că este profesor asociat de știința calculatoarelor și a datelor la Universitatea George Mason. În același timp, ocupă poziția de cercetător afiliat la Institutul SETI din Mountain View, California, și cercetător la Blue Marble Space Institute of Science din Seattle.