Cine e prietenul lui Klaus Iohannis care a câștigat din bani publici peste 238 de milioane de euro. „Un om de foarte bună calitate”

Cine e prietenul lui Klaus Iohannis care a câștigat din bani publici peste 238 de milioane de euro. „Un om de foarte bună calitate
„Am o relație apropiată cu Schmidt. Am puțini prieteni. E un om de foarte bună calitate.” - Klaus Iohannis

Cine e prietenul lui Klaus Iohannis? Încă din primii ani de mandat, Klaus Iohannis a avut câte tinichele. De la modul în care politicianul își făcea averile, și până la relațiile sale cu diverși. Printre ultimele informații, publicate recent, se numără și cele legate de prietenul președintelui și afacerile acestuia cu statul. Conform achetei în cauză, nu sunt nici bani puțini și nici afaceri puține pe care prietenul lui Klaus Iohannis le-a avut cu statul român.

Cine e prietenul lui Klaus Iohannis, afaceristul Michael Horst Schimdt

La o primă căutare a informațiilor despre Michael Horst Schimdt nu se știu prea multe. Ceea ce se știe sigur, este că prin anii ’80, emigra împreună cu familia sa în Germania.

Aici absolvea Universitatea Tehnică din München. Conform Wikipedia, Michael Horst Schimdt  este căsătorit cu Veronica Schmidt iar împreună au doi copii, Dennis-Michael și Ann-Kathrin, fiind cetățean german și membru al comunității săsești.

Alte informații personale relevă faptul că este președinte al Asociației sașilor  din Germania, încă din 1988. După Revoluția din Decembrie 1989, mai exact în 1990, revine în România, punând bazele uneia din cele mai importante afaceri din domeniul auto, Concernul Bavaria.

Michael Horst Schimdt, prin intermediul grupulu Bavaria, este dealer-ul celebrelor mărci MBW și Mini.  Compania activează atât în România, dar și în Europa Centrală și de est.

„Anii 1994-1998 au fost grei”

Grupul său de firme este și unicul business cu un service autorizat Rolls Royce din Europa de Est. În timp a reușit să devină singur importator a celebrelor camioane MAN. În Germania Michael Horst Schimdt deține cel mai mare dealer-shop Rolls Royce, și aici fiind singurul importator.

Grupul de companii Schmidt își desfășoară activitatea în România sub denumirea de Automobile Bavaria Group. Acesta include Autohaus Michael Schmidt GmbH, Schmidt Premium Cars GmbH și Autohaus Baierbrunn GmbH din Germania.

Fiind un fan înfocat al BMW, fondatorul și directorul general Michael Horst Schmidt s-a bazat pe această marcă încă de la început. Antreprenorul a reușit să se impună în România cu ambele mărci:

„Am studiat ingineria electrică la München și apoi am lucrat la Siemens, dar chiar și în timpul studiilor visam să conduc un BMW.

Anii 1994-1998 au fost grei. La acea vreme, nu exista aproape nicio piață pentru BMW în România.

Am mers totuși pe cel mai bun produs, la fel cum a făcut MAN pentru camioane.”, declara afaceristul pentru wirtschaftsforum.de.

„Am o relație apropiată cu Schmidt”

Născut în 1960, în comuna Criț, județul Brașov, se pare că Michael Horst Schimdt a devenit în timp un prieten apropiat al actualului președinte Klaus Iohannis.

Brașoveanul a mai fost implicat într-un scandal atunci când Poliția cumpăra 600 de BMW-uri de la firma lui Michael Schmidt cu 98 de milioane de lei.

Tot atunci, sindicaliștii din Poliție acuzau o licitație cu dedicație. Acuzațiile făceau referire, inclusiv la faptul că Iohannis ar fi beneficiat de mașini BMW gratuite când era primar.

Un alt episod care-i leagă pe cei doi este campania din 2014. Conform declarațiilor date de Iohannis, acesta a locuit în apartamentul omului de afaceri Michael Horst Schimdt, din București:

„Am o relație apropiată cu Schmidt. Am puțini prieteni. E un om de foarte bună calitate. E foarte adevărat că firma lui a pus la dispoziția Sibiului un BMW pe care să-l folosim așa cum dorim noi.

A fost un lucru mult speculat. Acum nu mai există nicio mașină BMW în comodat la Primărie.”, spunea în 2014 Iohannis.

Schimdt a câștigat din bani publici peste 238 de milioane de euro

Așa cum spuneam în introducere, sunt multe lucruri gri în ceea ce privește averea și relațiile președintelui Iohannis cu anumite persoane.

Printre acestea, fiind și un prieten apropiat, Michael Horst Schimdt a beneficiat de mai multe contracte cu statul.

Cel puțin așa reiese din ancheta jurnalistică semnată de Marian Păvălașc, pentru Europa Liberă. Conform anchetei, profitul afceristului brașovean din contractele, posibil preferențiale, cu statul, ar fi de peste 238 de milioane de euro. Ancheta dezvăluie pe larg mai multe aspecte, dar și care au fost contractele în urma cărora Michael Horst Schimdt a reușit un asemenea profit:

  • Automobile Bavaria (importator BMW) – contracte de 83 milioane de euro pe SICAP;
  • MHS Trucks&Bus (importator MAN, o companie germană care produce autobuze și camioane) – contracte de 65 de milioane de euro pe SICAP;
  • MHS Truck Service (piese de schimb și autovehicule speciale) – 90 de milioane de euro pe SICAP;

Afaceristul a avut mai multe contracte, cu diferite ministere, de la Interne și până la ROMSILVA, toate fiind cel puțin suspecte, mai spune ancheta menționată anterior.

Cât despre alipirea numelui său cu afaceristul și licitațiile suspecte, Klaus Iohannis declară: Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat cu siguranță, iar informațiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media, însă pot să vă spun un lucru foarte clar. Dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorități competente să verifice aceste lucruri şi, dacă îmi permiteți, mă aştept ca aceste autorități să verifice toate lucrurile la sânge”.

Urmăriți Playtech.ro și pe