Cine ar trebui să plătească tratamentul bolnavilor cu covid-19, de fapt. Beatrice Mahler oferă lămuriri

Cine ar trebui să plătească tratamentul bolnavilor cu covid-19, de fapt. Beatrice Mahler oferă lămuriri
Cine ar trebui să plătească tratamentul bolnavilor cu covid-19, de fapt.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, a spus că românii nevaccinați nu ar trebui să își plătească spitalizarea dacă se îmbolnăvesc cu coronavirus.

Cine ar trebui să plătească tratamentul bolnavilor cu covid-19, de fapt

Beatrice Mahler a afirmat că pacientul cu coronavirus trebuie să aibă dreptul la tratament gratuit:

„Vorbim de o boală care implică sănătatea publică. În acest moment orice afecțiune care are risc contagios, care afectează inclusiv populația vaccinată, nu ar trebui să plătească.

Bolnavul din România are dreptul la sănătate, are acest drept asigurat de către stat. Așa cum pacientul cu tuberculoză are dreptul la tratament gratuit, și pacientul cu Covid ar trebui să aibă dreptul la tratament gratuit”, a spus Beatrice Mahler la Antena 3.

Afirmațiile lui Beatrice Mahler au venit în contextul în care în Comisia de Sănătate a fost făcută propunerea ca nevaccinații să își plătească tratamentul Covid. Această idee a fost susținută de Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății.

„Prin derogarea de la normele legale în vigoare, persoanele prevăzute la art. 5, care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pentru tratamentul COVID-19, achită cheltuielile de spitalizare.

După expirarea perioadei prevăzută la alin.5, costurile privind testarea împotriva SARS CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităților publice și private prevăzute la art.1 și 2”, a spus Nelu Tătaru.

Alexandru Rafila crede însă că implementarea unei astfel de propuneri ar descuraja prezentarea pacienților la spital.

„În mod evident nu am fost de acord și cred că au înțeles și partenerii noștri de discuție că plata serviciilor medicale de nevaccinați este exclusă.

Este exclusă și din punct de vedere medical, ar accentua problemele legate de prezentarea la spital, tardivă, a celor care sunt infectați, or noi vrem că pacienții să se prezinte cât mai repede la spital și asta (propunerea PNL, n.red) e o barieră”, a spus Alexandru Rafila.

Bilanț coronavirus 20 noiembrie 2021

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.697 de noi cazuri de coronavirus. Astfel, în ultimele 24 de ore s-au aportat 2.697 de cazuri noi de COVID-19 și 171 de decese, la care se adaugă 43 anterioare intervalului.

Până azi s-au înregistrat 1.760.765 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în România, dintre care 10.019 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. De asemenea, 1.632.145 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până azi, 54.838 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În ultimele 24 de ore s-au raportat de către INSP 214 decese.