Dr. Adrian Marinescu, despre noua tulpină de coronavirus B.1.X. Cât de periculoasă ar fi

Dr. Adrian Marinescu, despre noua tulpină de coronavirus B.1.X. Cât de periculoasă ar fi

O nouă tulpină de coronavirus provoacă îngrijorări la nivel mondial. B.1.X a fost descoperită în Europa, mai exacr în Franța, o țară puternic afectată de pandemia de Covid. Acum, toată lumea se întreabă cât de periculoasă este această nouă variantă. Medicul infecţionist Adrian Marinescu face lumină în acest sens.

Noua tulpină de coronavirus B.1.X este periculoasă?

Medicii francezi au identificat de curând o nouă variantă de coronavirus. Doctorul Adrian Marinescu dezvăluie ce înseamnă această descoperire pentru eficacitatea vaccinurilor actuale.

Bătrânul continent se află în fața unei noi provocări, după ce a fost descoperită o nouă variantă de coronavirus cu modificări la nivelul proteinei spike. Asta ar putea face ca vaccinurile Covid să nu fie la fel de eficiente ca până acum.

Ce spune medicul Adrian Marinescu

Recent, doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli infecțioase Matei Balş, a reamintit că, de-a lungul pandemiei de coronavirus, au fost destul de multe variante virale, dar cele mai multe dintre ele nu au avut un impact serios la nivelul mapamondului.

„Noua variantă de coronavirus apărută recent în Franța trebuie urmărită cu atenție, însă este posibil să nu se transmită ușor”, a precizat medicul infecționist Adrian Marinescu, pentru Fanatik.

”Chiar dacă unele dintre ele erau agresive (cum au fost variantele din Africa sau Brazilia) nu s-au transmis ușor și atunci au rămas, cumva, la nivel de cazuri izolate.

Și această variantă B.1.X are un punct de plecare, cel mai probabil, tot din Africa și a ajuns în Franța, dar deocamdată nu este un lucru sigur că se transmite mai ușor mai departe. E doar de urmărit”, a explicat specialistul.

Noua variantă trebuie monitorizată

Totodată, specialistul a precizat că există multe incertitudini.

”Nu putem spune nici că există o interferență clară cu vaccinurile, deocamdată se discută despre cel puțin o mutație care este la nivelul proteinei Spike.

Acest lucru ar putea să ridice probleme legate de eficiența vaccinurilor, dar sunt lucruri de discutat.

Dacă sunt doar cazuri izolate, nu va juca un rol – va fi o perioadă de monitorizare și este de văzut, concret, cum se răspândește. Trebuie să monitorizăm atât tulpina nouă, cât și alte varinte care apar”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.

Unde a fost descoperită B.1.X sau B.1.640

Noua tulpină de coronavirus a fost identificată într-un mic orășel din regiunea Bretania, Franța. Primele infectări au fost depistate la 15 octombrie, la elevii unei școli din Bannalec. Directorul unității de învățământ a închis inițial două din cele 12 clase, apoi a fost nevoit să suspende cursurile pentru jumătate din clase.

Medicii din Franța au realizat că este vorba despre o nouă variantă a coronavirusului, foarte diferită de cele observate până acum. Această tulpină, denumită B.1.X (sau B.1.640), a stârnit îngrijorări în rândul mai multor experți din sănătate.

Specialiștii trag un semnal de alarmă

Varianta nouă B.1.X a atras atenția și specialiștilor israelieni, din cauză că ar avea mutații fără precedent.

„Nu vreau să sperii oamenii. În prezent, sunt doar câteva cazuri și este foarte posibil ca peste o lună să uităm cu toții de această variantă.

Dar este un exemplu pentru ceea ce s-ar putea întâmpla dacă nu există acces la vaccinuri pentru toată lumea. Virusul va continua să se înmulțească, ceea ce va duce la apariția și mai multor variante”, a spus Cyrille Cohen, profesor la Universitatea Bar-Ilan (originar din Franța).