Cine a fost Sfântul Nicolae. Ce legende există despre cel care aduce cadouri pe 6 decembrie
Ziua Sfântului Nicolae este sărbătorită în fiecare an pe 6 decembrie. Dar mulți se întreabă cine a fost Sfântului Nicolae? El era un sfânt venerat pentru generozitatea sa extremă față de copii, de aceea se spune că este ocrotitorul copiilor.
Cine a fost Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae este ocrotitorul copiilor, marinariilor, negustorilor, hoților și caselor de amanet. Era de origine greacă și s-a născut în timpul celui de-al treilea secol în satul Patara. A trăit cea mai mare parte a vieții sale în orașul învecinat Mira (ambele făcând parte din Licia, în Turcia de astăzi).
Numele „Nicholas” înseamnă „victoria poporului” în greacă.
Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022. Ce este bine să pui lângă icoanele din casă
Era adesea numit „episcopul băiat”, devenind episcop la doar 30 de ani. A fost episcopul catolic al Mirei într-o perioadă în care creștinii erau persecutați de romani. Totodată, el a fost închis de împăratul roman Diocletian timp de șapte ani, până când a fost eliberat când împăratul Constantin, primul împărat creștin, a emis Edictul de la Milano în 313.
Sfântul Nicolae a participat la primul Conciliu de la Niceea în 325.
Conform legendei, a ajutat trei fete care nu puteau să se căsătorească și erau pe cale să fie vândute de părinții lor în robie din cauza sărăciei, aruncând săculeți de aur prin fereastra lor timp de trei nopți consecutive.
Legenda mai spune că sfântul a readus la viață trei copii care fuseseră tăiați de un măcelar pentru a-i vinde ca șuncă. Există înregistrări că a intervenit în execuția a trei bărbați nevinovați condamnați la moarte de un magistrat corupt din cauza unei mite.
Vezi și: Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri
Rămășițele lui Sfântul Nicolae au fost îngropate în Bari, unde s-a construit un altar pentru el. Cu toate acestea, oamenii i-au furat oasele. Rămășițele sale sunt acum în biserica Sfântul Nicolae de pe Lido, Veneția, Italia. A murit la vârsta de 73 de ani pe 3 decembrie 343.
Cum sărbătoresc alte țări ziua de 6 decembrie
Olandezii sărbătoreau ziua Sfântului Nicolae la 6 decembrie.
Surorile franceze din Evul Mediu au fost inspirate să continue tradiția sfântului de a oferi cadouri anonime în timpul nopții. Când familiile descopereau cadourile și întrebau cine le-a dat, surorile răspundeau: „Trebuie să fi fost Sfântul Nicolae.”
Portocalele sunt oferite tradițional copiilor de Moș Nicolae, iar ele vin adesea în seturi de trei, simbolizând cele trei saculeți de aur oferiți de Sfântul Nicolae în legenda în care a ajutat trei fete să evite sclavia.
Copiii primesc cadourile în pantofi, deoarece sfântul obișnuia să lase cadouri în pantofii copiilor.
În Europa de Est, copiii își lasă pantofii lângă pervaz în seara de 5 decembrie și adorm sperând să se trezească cu pantofi plini de cadouri.
În Franța, este o practică obișnuită ca întreaga familie să aștepte sosirea sfântului, ascultând povești despre acesta povestite de bunici.
Patiseriile pregătesc biscuiți cu ghimbir și mannala, un cozonac în forma unui sfânt, în celebrarea Zilei Sfântului Nicolae.
În Europa Centrală, copiii pun ghete curate în fața ușii în noaptea de 5 decembrie. Dacă au fost buni și cuminți în cursul anului, se trezesc cu ghetele pline cu dulciuri și bunătăți. Dacă nu au fost, se trezesc cu o nuia în ghete.
În Italia, există o tradiție în fiecare 6 decembrie, când are loc un ritual numit „Rito delle nubili” pentru femeile necăsătorite care își doresc să găsească un soț.
În unele provincii italiene, Ziua Sfântului Nicolae este sărbătorită oferind cadouri copiilor și organizând un târg numit „Fiera di San Nicolo”.
În Malta, ziua sărbătorii sfântului este celebrată în ultima duminică a lunii iunie, în timp ce în Portugalia este sărbătorită cu o serie de festivități care au loc între 29 noiembrie și 7 decembrie.
Țările slave sărbătoresc ziua Sfântului Nicolae în fiecare 19 decembrie prin postul de produse animale și lactate.
Vezi și: Sfântul Nicolae 2023, pe ce dată pică. Când să lași încălțămintea la ușă
În America de Nord, monede de ciocolată sunt puse în ciorapii de Crăciun ai copiilor, simbolizând monedele de aur pe care sfântul obișnuia să le ofere.
În Regatul Unit, Sfântul Nicolae a devenit cunoscut sub numele de „Father Christmas”.
Legendele legate de Moș Nicolae
De numele Sfântului Nicolae sunt legate mai multe legende, povești și fapte miraculoase.
El este cunoscut pentru actele sale de generozitate față de cei săraci și copii. O legendă celebră relatează cum a aruncat săculeții plini cu monede de aur prin fereastra unui tată sărman pentru a-i salva cele trei fiice de la sclavie. Această legendă explică obiceiul de a pune daruri în ciorapi sau încălțăminte în noaptea de 5 spre 6 decembrie.
O altă legendă populară spune cum Moș Nicolae l-a salvat pe un băiat dintr-o situație periculoasă. Băiatul fusese luat de un negustor rău și ținut captiv, iar Sfântul Nicolae a intervenit, eliberându-l și readucându-l în siguranță acasă.
Există legende care spun că Moș Nicolae a intervenit în diferite situații dificile, inclusiv salvarea unor oameni nevinovați de la execuție și ajutarea celor nevoiași în diverse moduri.
Sfântul Nicolae este recunoscut ca ocrotitor al copiilor, dar și al marinariilor. Legenda spune că, în timpul unei furtuni violente pe mare, marinarii au strigat la Sfântul Nicolae pentru ajutor și au fost salvați miraculos de la naufragiu.