Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Dosoftei, pe data 13 decembrie, conform Calendarului Creștin Ortodox. Anul acesta se împlinesc 327 de ani de la trecerea la cele veșnice a celui căruia îi datorăm introducerea limbii române în cultul bisericesc. Iată cine a fost Sfântul Dosoftei, și care este locul acestuia în credita ortodoxă, conform site-ului ortodoxwiki.org.
Sfântul Ierarh Dosoftei, a trăit în perioada 1624 – 1693 și a fost un călugăr cărturar din secolul al XVII-lea. A fost mitropolit al Moldovei în perioada 1671-1674 și 1675 – 1686 și mărturisitor pentru credința ortodoxă. Sfântul Dosoftei este cunoscut pentru determinarea cu care acesta a luptat pentru tălmăcirea cărților în limba română, pentru ca, cuvântul de învățătură să fie înțeles de fiecare în parte. Acesta este pomenit de către Biserica Ortodoxă de 15 ani încoace.
În istoria noastră, numele acestuia rămâne înscris cu majuscule. Sfântul Dosoftei a fost:
Deoarece a avut o viață duhovnicească deosebită și pentru că a depus eforturi mari pentru ca poporul să fie luminat și să își păstreze credința, Sfântul Dosoftei, a reușit să introducă limba română în cultul bisericesc. Pe data de 14 octombrie 2005, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, la Catedrala mitropolitană din Iași, a avut loc și proclamarea canonizării lui. Slujba a fost oficializată de Patriarhul Teoctist, alături de Preafericitul Patriarh Daniel, care pe atunci era Mitropolit al Moldovei și al Bucovinei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, împreună cu:
Sfântul Dosoftei s-a născut pe data de 26 octombrie 1624, în Suceava, în familia Barilă. La naștere acesta a primit numele de Dimitrie. A absolvit colegiul de la Mănăstirea ”Sfinții Trei Ierarhi”, de la Iași. Studiile acestuia au continuat la Școala Frăției ortodoxe ”Adormirea Maicii Domnului” din Lvov, Ucraina. Aici a studiat, pe lângă Sfânta Scriptură și învățăturile Părinților Bisericii și pe lângă retorică și poezie, limbile:
În anul 1649, Sfântul Dosoftei a fost tuns în monarhism, sub numele de Dosoftei, la Mănăstirea Probota. Prolifica sa activitate cărturărească a început aici. Istoriile lui Herodot, au fost traduse aici, în anul 1650. A urcat treptat în ierarhia bisericească, datorită virtuților sale de cărturar, dar și a vieții lui duhovnicești. Acesta a ocupat mai multe funcții, de la episcop, la mitropolit, astfel: