Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov – povestea unui singuratic făcător de minuni

Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov - făcător de minuni.

Sfântul Dimitrie cel Nou, mai cunoscut şi drept Sfântul Dimitrie Basarabov. Muți creștini ortodocși își serbează astăzi ziua onomastică, dar puțini dintre aceștia știu cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov, care este povestea sa și ce minuni a săvârșit acesta.

Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov – făcătorul de minuni

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Basarabov este sfântul ocrotitor al Bucureștilor. Acesta a fost canonizat în 1955. El s-a născut în secolul al XIII-lea în satul Basarabovo din Bulgaria.

Se crede că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal. Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie.

Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Sfântul Dimitrie Basarabaov, a trăit în timpul Ţaratului vlaho-bulgar şi trăia în satul, Basarabov, care era aşezat pe marginea apei Lomului.

Se spune că l-a început acesta era păstor de vite. După ce a plecat din satul natal, s-a stabilit prima dată într-o peșteră care era situată lângă sat. În acea peșteră se afla o mănăstire, la care s-a făcut monarh ulterior.

Sfântul Dimitrie Basarabov – făcătorul de minuni

Sfântul Dimitrie Basarabov s-a învrednicit cu darul facerii de minuni. Acest fapt a fost datorat, ostenelilor sale, postului, rugăciunii și privegherii pe care acesta le făcea.

Sfântul Dimitrie a știut și clipa când va muri. Când i-a ieșit sufletul din trup, acesta s-a așezat între două pietre. Acolo și-a dat sufletul preluminat în mâna lui Dumnezeu.

Sfântul Dimitrie Basarabov – moaște

Faptul că Sfântul Dimitrie Basarabov a trecut la cele veșnice, nu a fost știut mulți ani, de nimeni. Prin lucrare dumnezeiască, moaștele acestuia au fost scoase la lumină. Când au aflat acest lucru, numeroși creștini de la sud și la nord de Dunăre, aflați pe ambele maluri, s-au îndreptat către satul Basarabov pentru a se închina sfintelor sale moaște și pentru a cere Sfântului Dimitrie ajutor și mijlocire în fața lui Dumnezeu.

Un general rus, din vremea războiului ruso-turc, care a avut loc în perioada 1768-1774, a dorit ca sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie Basarabov, să fie ridicate și trimise în Rusia. În cursul acelui război, românii au suferit multe pagube materiale și au îndurat multe suferințe. Ca o mângâiere asupra poporului român, un negustor bogat și mitropolitul Țării Românești, l-au rugat pe generalul rus, când a ajuns cu racla cu moaștele Sfântului Dimitrie la București, să le lase în țara noastră.

Moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov.
Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov – făcător de minuni.

Sfântul Dimitrie Basarabov – ocrotitorul Bucureștiului

Generalul rus a acceptat ca moaștele să rămână în România. Acestea au fost așezate în anul 1774, la Catedrala Mitropolitană din Bucureşti. Sfântul Dimitrie Basarabov sau Sfântul Dimitrie cel nou, a devenit ocrotitorul Bucureștiului, cât și a Țării Românești.

În perioada 1792-1793, mitropolitul Filaret al II-lea, l-a proclamat pe Sfântul Dimitrie Basarabov, ca fiind Ocrotitorul orașului București. Cultul său a fost generalizat în toată țara din anul 1955.

Și astăzi există edificiul paleocreștin, care face parte din site-ul Monumentelor Paleocreştine şi Bizantine din Tesalonic. Acesta se află din anul 1988, pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO. Moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, se află astăzi la Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI