Tutankhamon a fost cel mai celebru faraon al Egiptului din dinastia a XVIII-a. El ar fi domnit în jurul anului 1332 î.Hr., până în anul 1323 î.Hr. De-a lungul timpului, în jurul faraonului s-au născut numeroase controverse, iar mulți se întreabă cine a fost mama lui Tutankhamon.
Despre Tutankhamon se știe că s-a născut în anul 1343 i.en., la Amarna. Potrivit analizei ADN, el ar fi putut fi fiul lui Amenhotep al III-lea, al lui Akhenaton, sau al lui Smenkhare, un faraon mai puţin cunoscut în perioada respectivă.
Tutankhamon, cunoscut drept și Tuț, a devenit faraon la vârstă de 9 ani la decizia vizirului Ay şi generalului Horemheb, pentru a menține pacea după moartea faraonului Akhenaten. Istoricii spun că a fost ucis la vârsta de 18 ani, în urma unei lovituri la cap. Suspectul principal ar fi fost Ay, succesorul său, din dorința de a-i prelua tronul.
Despre mama lui Tutankhamon se știu foarte puține lucruri. De-a lungul anilor, specialiștii au încercat să afle cine a fost mama naturală a faraonului. În urma cercetărilor arheologice, s-a stabilit faptul că mama lui Tutankhamon ar fi fost Ankhesenamun, fiica lui Akhenaten și Nefertiti.
Pentru cei care nu știu, Nefertiti a fost o regină a Egiptului din dinastia a XVIII-a și trebuie menționat faptul că Nefertiti a fost mama vitregă a lui Tutankhamon.
Dar cine a fost mama naturală lui Tutankhamon? Ea a fost o persoană importantă în vremea regelui Tutankhamon. Este descrisă ca fiind o persoană inteligentă și puternică, și a fost una dintre cei mai influenți oameni din perioada sa. Totodată, aceasta a fost cea care l-a îndemnat pe Tutankhamon să se întoarcă la vechile credințe egiptene, în loc să-l urmeze pe tatăl său în credința monoteistă.
În ultimii ani de viață ai lui Tutankhamon, Ankhesenamun a fost cea care a avut grijă de fiul ei. Acest lucru se poate vedea în numeroasele obiecte de lux pe care le-a lăsat în mormântul regelui.
Mama lui Tutankhamon a fost una dintre cele mai misterioase persoane din istoria egipteană. Numele ei nu a fost niciodată menționat pe vreun document oficial, dar oamenii de știință au căutat să găsească o cale prin care pot afla identitatea femeii.
În ultimii ani, cercetătorii au început prin examinarea inscripțiilor și a picturilor regale, încercând să găsească vreo referire la mama lui Tutankhamon. Dar acest lucru s-a dovedit a fi inutil.
Ei au încercat, de asemenea, să utilizeze tehnici de arheologie radiografică și să analizeze arheologia genetică. Acestea au arătat că faraonul a avut o mamă, dar oamenii de știință nu au putut stabili niciodată identitatea acesteia.
În ultimii ani, cercetătorii au început să se concentreze asupra mormântului lui Tutankhamon, încercând să găsească răspunsuri acolo. Au descoperit o oglindă în care se afla o imagine a unei femei tinere. Se speculează că ea ar fi fost mama lui Tutankhamon.
În 1992, arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul faraonului Tutankhamon, din Valea Regilor, Egipt. Mormântul lui includea sarcofagul, masca de aur şi o importantă colecţie de bijuterii.
„La început nu am putut vedea nimic, aerul fierbinte ieşind din cameră făcând flacăra lumânării să pâlpâie, dar în curând, pe măsură ce ochii mei s-au obişnuit cu lumina, detaliile încăperii din interior au apărut încet din ceaţă, animale ciudate, statui şi aur – peste tot strălucirea aurului.
Pentru moment – o veşnicie care trebuie să li se fi părut celorlalţi care stăteau pe lângă mine – am rămas mut de uimire şi când Lord Carnarvon, incapabil să mai suporte suspansul, a întrebat îngrijorat: „Poţi vedea ceva?” singurele cuvinte pe care le-am putut spune au fost: „Da, lucruri minunate”, a precizat Carter, notează https://www.worldhistory.org/.
Celebrul arheologul a avut nevoie de zece ani să curețe și să înregistreze toate comorile din mormântul faraonului. Aproximativ 5.000 de artefacte, precum masca de aur, mumia băiatului-rege în sicriul său din aur masiv, alte statui, bijuterii, chiar şi sandalele regelui.
Mormântul lui Tutankhamon a fost considerat ca fiind cea mai mare descoperire arheologică din toate timpurile.
Citește și: Cum arăta, de fapt, armata lui Vlad Ţepeş. Domnitorul nu avea mai mult de 8.000 de soldaţi. Cine îi antrena
Tuthankhamon este o figură istorică celebră, dar aproape în întregime faima i se datorează mormântului și sarcofagului său impresionant, care este din aur pur și are o greutate de 110,4 kilograme.
Experții au încercat să descifreze cui se închina faraonul pe vremea când trăia. Ei bine, se crede că regele Tuthankhamon a fost un adept al zeului Soarelui, iar numele său înseamnă ”imaginea vie a lui Aton”.
Cu siguranță ați auzit de blestemului Faraonului Tutankhamon. Se presupune că locul său de veci ar fi fost înconjurat de un blestem, iar cel care ar fi profanat mormântul ar fi dezlănţuit moartea.
În noiembrie 1922, echipa egiptologului Howard Carter şi Lord Carnarvon au pătruns pentru prima dată în mormântul lui Tutankhamon din Valea Regilor, Egipt. Mormântul nu mai fusese deschis de mai bine de 3.000 de ani. Se zvonea că toți cei care au intrat în contact cu sicriul lui Tutankhamon ar fi murit la scurt timp.
De-a lungul timpului, arheologul Howard Carter a încercat să dezmintă aceste mituri şi a explicat că nu au existat capcane biologice sau alte otrăvuri în mormânt ori un blestem. De altfel, dintre cei care au pătruns în locul de veci al lui Tutankhamon, numai Lordul Carnarvon a murit prematur.
Lordul ar fi murit la șase săptămâni de când vizitase mormântul faraonului. Mai mult de atât, legenda spune că atunci când lordul Carnarvon a decedat, toate luminile din casa lui s-au stins în mod misterios.
De altfel, și ceilalți oameni care au participat la expediție au murit în circumstanțe șocante. De exemplu, Richard Bethell a fost secretarul lordului Carnarvon şi a doua persoană care a intrat în mormânt. A murit în 1929, în circumstanţe suspecte: a fost găsit sufocat în camera sa de la un club de elită din Londra.
Hugh Evelyn-White, un arheolog britanic, a vizitat mormântul lui Tutankamon şi a ajutat la excavarea sitului. După ce a văzut cum peste 20 dintre colegii care efectuau săpăturile au murit, Evelyn-White s-a spânzurat.