05 aug. 2023 | 17:01

Cinci alimente care îți prelungesc viața. Datele celui mai recent studiu

Sănătate
Cinci alimente care îți prelungesc viața. Datele celui mai recent studiu

Un nou studiu, făcut public în luna iulie la cea mai importantă reuniune anuală a Societății Americane de Nutriție din Boston, Nutrition 2023, dezvăluie ce impact au alimentele asupra sănătății umane. Află în rândurile de mai jos care sunt cele cinci produse ce îți prelungesc viața, potrivit specialiștilor.

Cele 5 alimente care îți prelungesc viața

La Nutrition 2023, cea mai importantă reuniune anuală a Societății Americane de Nutriție din Boston, specialiștii din domeniul sănătății au vorbit, printre altele, despre impactul alimentelor asupra organismului uman și a mediului înconjurător.

În materialul de astăzi nu vom aborda efectul alimentelor asupra mediului înconjurător, ci ne vom concentra pe impactul pe care unele produse le pot avea asupra stării de sănătate. Specialiștii au arătat că o dietă sustenabilă din punct de vedere ecologic poate influența cu 25 de procente sănătatea unui om.

Autorul principal al studiului, doctorandul Linh Bui, care activează în cadrul Departamentului de Nutriție de la Harvard, a declarat pentru HealthLine că echipa sa de cercetare a identificat cinci alimente cheie, care au impact sănătos asupra sănătății și care ar putea să prelungească viața.

Potrivit specialistului, este vorba despre: cereale integrale, fructe, legume fără amidon (exemplu: conopidă, broccoli, ciuperci și roșii), nuci, uleiuri nesaturate (exemplu: ulei de măsline, de arahide, de nucă, de floarea-soarelui, de rapiță și de porumb).

Ce au descoperit specialiștii de la Harvard

În studiul efectuat de cercetători s-a arătat că foarte mulți oameni nu se hrănesc în mod adecvat. Producția de alimente împinge sistemele și procesele de mediu dincolo de limitele sigure, specialiștii făcând apel la o revizuire globală a sistemului alimentar.

„Aceste alimente sănătoase au fost asociate atât cu un risc scăzut de boli cronice, cum ar fi bolile coronariene, cancerul colorectal, diabetul, accidentul vascular cerebral și mortalitatea totală, cât și cu un impact scăzut asupra mediului, cum ar fi utilizarea apei, acidificarea, eutrofizarea, utilizarea terenurilor, emisiile de gaze cu efect de seră”, a declarat Bui.

Specialistul s-a declarat foarte uimit de impactul puternic al alegerilor alimentare asupra capacității de mediu a planetei, însă nu vom insista asupra aspectelor de acest fel. Linh Bui a subliniat importanța alegerilor alimentare din dieta de zi cu zi asupra longevității.

Cercetările mai sugerează că un consum de alimente mai prietenoase cu planeta, cum ar fi proteinele pe bază de plante în locul cărnii roșii, scade probabilitatea ca un om să moară din cauza unor afecțiuni precum cancerul și bolile cardiace, respiratorii și neurogenerative.

„Ele oferă implicații clare pentru importanța unei diete echilibrate cu anumite alimente, și anume cereale integrale, fructe, legume fără amidon, nuci și uleiuri nesaturate, în promovarea sănătății generale și diminuarea riscului de boală”, a mai spus specialistul.