În aceste zile meteorlogii vorbesc de noi fenomene meteo extreme în Europa, iar previziunile spun că ciclonul care face ravagii în Europa ajunge şi în România. Datele ANM spun că este gata cu vremea de primăvară. Citește mai departe și află când se răceşte vremea.
Un ciclon s-a abătut asupra Europei, iar meteorologii spun că deja se resimt prin temperaturile scăzute. În aceleași condiții de vreme, efectele se resimt și în Marea Britanie, unde deja ninge în aceste zile. În aceași măsură acest ciclon ar putea ajunge și în România, conform prognozelor ANM.
Conform prognozei Accuweather, aflăm că valorile termice vor suporta modificări în România, astfel că, de la aproape 20 de grade prognozate, temperaturile vor ajunge la cel mult 11 grade în weekend, cel puțin în Bucureşti, aceeași prgnoză menționând că sunt şi şanse de ploaie. După data de 12 martie, prognoza menționează și faptul că temperatura va scade la jumătate în decursul primelor două zile din săptămâna următoare.
Vezi și: Când ajunge furtuna Otto în România. Fenomene meteo periculoase. Alerta ANM
Deși ne bucuram de încălzirea vremii, se pare că nu va fi așa, cel puțin în weekend și, mai mult ca sigur, săptămâna care urmează, conform prgonozei ANM care anunță scimbările de vreme. Cu alte cuvinte, ciclonul care face ravagii în Europa ajunge şi în România:
„Sâmbătă vorbim de o scădere a valorilor de temperatură, la început în partea de vest, nord, centru a țării, unde temperaturile vor ajunge la cel mult 9-10 grade Celsius. De duminică, răcirea se va resimți și în regiunile extracarpatice, maximele la scara întregii țări fiind cuprinse între 4 până la 12 grade”, a anunțat recent Elena Mateescu la Antena 3 CNN.
Atât în România, cât și la nivel european, prognoza arată că în această parte a lunii martie, vom avea parte de temperaturi mai scăzute, cu o medie de 12-18 grade și aproximativ 7 ore de lumină solară pe zi.
Săptămâna care vine, nordul Europei ar putea fi din nou sub fenomenul de zăpadă, deoarece se estimează că temperaturile vor scădea considerabil sub norma sezonieră, în condițiile unei mase de aer arctic foarte rece. Între timp, în părțile mai sudice ale continentului, vor apărea condiții mai mult tropicale.
Fenomenele extreme au lovit, din păcate, mai multe zone, mai ales în Pacific, unde ciclonul Judy a fost primul care a ajuns pe uscat miercuri, pe 1 martie. Acest ciclon de categoria 4 a atins o viteză maximă a vântului de 195 km/h și a provocat pagube majore infrastructurii, culturilor și a dus la întreruperi severe de energie electrică, afectând peste 160.000 de persoane în Vanuatu care a mai fost supus unui al doilea ciclon de categoria 4, câteva zile mai târziu, la 3 martie.