Churros cu sos de ciocolată. Rețeta e gata în 20 de minute

Churros cu sos de ciocolată. Rețeta e gata în 20 de minute
Rețetă de churros cu sos de ciocolată. Ingrediente și mod de preparare

Churro este un tip de aluat prăjit în baie de ulei din bucătăria spaniolă și portugheză. Se găsește, de asemenea, în bucătăria din Filipine și din America Latină, dar și în alte zone care au primit imigrație din țările vorbitoare de limbă spaniolă și portugheză, îndeosebi în sud-vestul Statelor Unite și Franța. Denumirea de ”churro” este folosită în Spania, America hispanică și Brazilia. În Spania, desertul poate avea o formă subțire sau uneori împletită, precum un covrig, ori lung și gros, astfel fiind cunoscut sub numele de ”porras” în unele regiuni. De regulă, se mănâncă la micul dejun înmuiat în ”champurrado”, ciocolată caldă, dulce de leche sau cafe con leche. El trebuie să aibă zahăr tos din abundență pe deasupra. În Portugalia, churros-urile sunt vândute ca specialitate spaniolă. Tot acolo există două modalități diferite de a servi deliciul, numite ”porra” și ”fartuta”, când churro este umplut cu un jeleu, fără a mai fi ulterior scufundat în dulce de leche sau alt sos dulce tradițional potrivit pentru churros brazilian.

Rețetă de churros cu sos de ciocolată

Originea preparatului este neclară. O teorie sugerează că ideea a fost adusă în Europa din China de către portughezi. Ei au navigat spre Orient și, în timp ce s-au întors din dinastia Ming, au adus cu ei noi tehnici culinare, inclusiv modificarea aluatului pentru ”youtiao”, cunoscut și sub numele de ”yóuzháguǐ” în sudul Chinei, care seamănă cu churro. Noul produs de patiserie a fost introdus rapid în Spania, unde a fost modificat pentru ca aluatul să fie scos dintr-un poș printr-un dui în formă de stea.

O altă teorie este că churro-ul a fost făcut de ciobanii spanioli pentru a înlocui produsele proaspăt coapte. Pasta de churro a fost ușor de făcut și de prăjit într-un foc deschis în munți de către păstori. Conform istoriei alimentelor, Michael Krondl spune că „churro de astăzi nu este atât de diferit de o rețetă pentru o lipie din apă și făină pe care o găsești în Apicius, o carte de bucate romană care datează din secolul I d.Hr. Există rețete și de la grecii antici, dar probabil sunt chiar mai vechi. În partea mediterană a existat practic dintotdeauna”.

Ingrediente

  • 65 g zahăr tos
  • 1 lingură jumătate zahăr tos
  • 1 linguriță jumătate pudră de scorțișoară
  • 250 ml apă
  • 1/2 linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei + ulei pentru prăjit
  • 200 g făină

Mod de preparare

Combină într-un bol 65 de zahăr cu scorțișoara și pregătește separat șervețele de hâtie pe o farfurie. Ia o cratiță medie și pune-o la foc mediu, unde vei amesteca apa cu restul de zahăr, sarea și două linguri de ulei. Adu amestecul în punctul de fierbere și dă-l de pe foc. Adaugă peste lichid făina și amestecă până când se formează un aluat. Toarnă ulei într-o cratiță adâncă și lasă-l la încins.

Transferă aluatul făcut mai devreme într-un poș și toarnă-l direct în uleiul încins în forma normală de churro sau după cum îți zice imaginația. Transferă bucățile prăjite pe șervețelele de hârtie, lasă-le să se scurgă, apoi dă-le prin amestecul de zahăr cu scorțișoară. Repetă procesul până termini tot aluatul de prăjit.

Cât despre sosul de ciocolată, bate frișca potrivit indicațiilor de pe cutie, taie ciocolata în bucăți mici și pune-o într-un bol. Încălzește frișca pe foc, fără a o încălzi prea tare și toarn-o peste ciocolată. Las-o așa timp de un minut, apoi amestecă cu o spatulă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI