Checul este o prăjitură de origine englezească (cake), preparată dintr-un aluat cu unt care poate avea diferite umpluturi, de la stafide sau rahat, până la cacao sau lămâie.
Bate bine untul cu uleiul și zahărul până se transformă într-o cremă albă. Adaugă ouăle bătute în prealabil și încorporează treptat făina, maiaua, scorțișoara, sarea și coaja de portocală, amestecând ușor și mai ales continuu. Taie ciocolata cu cuțitul în bucăți măricele și adaug-o în compoziție. Astfel vei obține pepite de ciocolată perfecte. După ce aluatul este gata, unge o tavă cu unt și toarnă compoziția în ea. Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute.
Separă ouăle și bate bine albușurile cu un vârf de cuțit de sare și cu zahărul pudră. Separat, amestecă gălbenușurile împreună cu uleiul și cele două linguri de apă, apoi adaugă-le peste spuma din albușuri. Amestecă ușor, fără a pierde volumul albușurilor, până ce obții o cremă omogenă. Adaugă făina în ploaie – aici te poți ajuta de o sită – amestecând ușor, de sus în jos. Progresiv, adaugă și celelalte ingrediente.
Ulterior, unge o tavă medie cu ulei sau cu puțin unt și toarnă compoziția în aceasta. Lasă checul în cuptorul preîncălzit pentru 20-25 de minute la foc mediu. După ce scoți tava din cuptor, lasă checul să se răcească puțin înainte de a-l scoate din tavă. Deliciul poate fi servit ca atare, fie pudrat cu puțin zahăr ori glazurat cu un sos de lămâie.