Mii de sateliți orbitează Pământul, însă unul dintre aceștia era cu totul aparte și, cu siguranță, e cel mai ciudat dintre cei pe care i-ai putea observa.
Pe 3 februarie 2006, comandatul Bill McArthur și inginerul de zbor Valery Tokarev au pășit în afara Stației Spațiale Internaționale, iar sesiunea lor de lucru a fost transmisă live de către NASA. La un moment dat, camerele au arătat un ”astronaut” care plutea în derivă, în spațiu. Tokarev l-a salutat pe domnul Smith, care era de fapt Suitsat, cel mai ciudat satelit lansat vreodată.
Satelitul este găzduit de Orlan, un costum creat în cadrul programului de aselenizare sovietic, L-3, care avea ca scop trimiterea unor cosmonauți pe Lună înaintea americanilor.
Citește și: Obiectul zburător neindentificat care a pus cercetătorii in dilemă: gravitează deja de câteva decenii
Costumul a fost folosit inițial în 1977 pentru o ieșire în spațiu, apoi a devenit standardul pe stațiile spațiale Salyut și Mir. Durata de viață operațională a unui astfel de costum e de patru ani, iar problema apare când acesta ajunge la finalul ”vieții”. Modulul Soyuz, de reîntoarcere pe Pământ, nu are capacitatea de a aduce costumele Orlan înapoi, așa că acestea rămân în spațiu.
Dacă te cheamă Serghei Samburov, vei găsi o utilizare pentru costum și îl vei transforma într-un satelit. Ideea era ca acel costum să fie lăsat în spațiu pe cont propriu, iar datele colectate să fie folosite pentru a îmbunătăți generațiile viitoare de costume.
Orlan a fost echipat cu trei baterii, un radiotransmițător și senzori care să măsoare temperatura și capacitatea bateriei.
Mr. Smith, sau Ivan Ivanovici, a plecat în spațiu, dar testul nu a durat prea mult: bateriile au cedat după doar două orbite ale planetei. Suitsat a orbitat planeta până ce traiectoria sa s-a degradat și a reintrat în atmosferă pe 7 septembrie, arzând deasupra Oceanului Sudic.