Tehnologia de recunoaștere facială a ajutat la printerea unui bărbat care folosea un pașaport fals pentru în timp ce încerca să intre în Statele Unite ale Americii, la aeroportul Dulles din Washington.
La doar trei zile după ce sistemul a fost implementat, autoritățile au reușit să determine, utilizând recunoașterea facială, că bărbatul în cauză folosea un pașaport fals francez. Bărbatul de 26 de ani venea din Sao Paolo, Brazilia și a încercat să intre în SUA, dar sistemul biometric de recunoaștere facială a tras concluzia că acea persoană nu este aceeași cu cea din pașaportul prezentat.
Autoritățile aeroportului l-au căutat pe bărbat și au găsit în pantof un act de identitate de unde reieșea că este cetățean al Republicii Congo. Dulles este unul dintre primele 14 aeroporturi din State care au început să folosească tehnologia de recunoaștere facială.
Această tehnologie este una controversată, mai ales din prisma protecției intimității indvidului. Mai mult, un astfel de sistem de supraveghere constantă evocă romanul 1984 a lui George Orwell. Deocamdată, acestă tehnologie este folosită în aeroporturi pentru a determina dacă acea persoană este chiar cea din pașaport. Utilizarea unui astfel de sistem ar fi mai rapidă decât utilizarea sistemului actual.
Pentru viitor este luată în considerare și accesul în aeroport pe baza recunoașterii faciale. Astfel, fața ta ar putea deveni pașaportul pe care-l folosești azi. Tehnologia este testată în mai multe aeroporturi din lume precum cel din Singapore, Sidney sau Moscova. Aceste sisteme, în teorie, sunt mai sigure decât cele de azi și ar efientiza mult procesul de verificare al unei persoane.
Practic, în acest viitor nu ar mai trebui să ai alte acte și hârtii la tine. Ai intra în aeroport printr-o scanare a feței, apoi la magazinele duty-free te-ar putea recunoaște cu camerele de luat vedere astfel nu mai ești nevoit să scoți biletul pentru a fi scanat, iar la îmbarcare ai mai trece printr-o scanare.