Dacă nu știi ce să mai mănânci în aceste zile, încearcă chiftele de post cu cartofi, un preparat sățios, ușor de făcut și delicios. Aceste cinci rețete sunt perfecte pentru un prânz sănătos sau o cină ușoară. Le poți servi cu o salată proaspătă, cu garnituri precum legume la grătar sau simple, cu puțină pâine prăjită și un sos de roșii alături.
În mod obișnuit, chiftelele se fac din carne tocată, având oul ca și element care să le lege. Pe lângă asta, se adaugă condimente, usturoi, pâine înmuiată sau cartof ras.
Vezi și: Meniu de post pentru o săptămână. Idei de rețete sățioase și delicioase
Dar atunci când le faci de post, carnea este înlocuită de legume, iar oul dispare. În locul lui poți folosi făină, pesmet sau chiar firimituri de pâine veche.
Vei obține un aluat omogen fără să fie nevoie să pui ou. În plus, poți face chiftele din orice legume dorești: dovlecel, vânătă, cartofi, morcov, dovleac, castravete, conopidă, etc.
Pentru un gust bun și mai multă savoare, adaugă usturoi și condimente precum boia dulce, mărar, busuioc, etc.
Poți pune în compoziție și rădăcinoase precum țelină, rădăcină de pătrunjel sau păstârnac. Vor ieși delicioase și crocante în exterior, dar pufoase în interior.
Aceste cinci rețete sunt delicioase și le poți pregăti oricând ai poftă de un prânz rapid și sănătos, de post. În plus, le poți servi ca aperitive atunci când ai musafiri. Ele pot fi acompaniate de un piure de cartofi dulci, de broccoli sau sparanghel.
Vezi și: Păcatul pe care oamenii îl fac în Postul Paștelui. Mulți români nici nu își dau seama
Chifteluțe din cartofi cruzi
Ingrediente:
Curăță, spală și apoi dă cartofii prin răzătoare și scurge-i bine de zeamă. Pune-i într-un castron alături de condimente, pătrunjelul tocat mărunt și usturoiul dat prin răzătoarea mică.
Adaugă făină astfel încât compoziția să fie legată. Formează chifteluțe cu mâinile umezite ca să nu ți se lipească tot aluatul de mâini.
Trece fiecare chifteluță prin făină și pune-le la prăjit pe fiecare într-o tigaie cu ulei până devin aurii. Scoate-le pe un șervețele de bucătărie ca să absoarbă excesul de ulei.
Chifeluțe de post cu cartofi fierți și morcov
Ai nevoie de:
Fierbe cartofii și morcovii apoi pasează-i bine. Amestecă cu mărarul tocat mărunt, cu condimentele și usturoiul zdrobit. Adaugă făină și pesmet până obții o compoziție pe care o poți modela.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă nu te spovedești și nu te împărtășești înainte de Paște. Ce spun preoții
Formează chiftelele, dă-le prin pesmet crocant, prăjește-le în ulei sau coace-le în cuptor, apoi servește-le.
Chifteluțe din cartofi și ciuperci de post
Ai nevoie de:
Curăță și spală cartofii, apoi taie-i în cuburi și pune-i la fiert. Când sunt gata, zdrobește-i și pasează-i bine. Curăță ciupercile, spală-le și pune-le la fiert în apă cu sare, apoi scurge-le și lasă-le să se răcească.
Toacă-le mărunt cu cuțitul sau cu un robot de bucătărie și între timp pune ceapa tocată fin la călit. Adaugă și ciupercile mărunțite și călește-te câteva minute.
Pune amestecul de ceapă și ciuperci peste piure-ul de cartofi, adaugă usturoiul zdrobit, pătrunjelul și mărarul fin tocate, condimentele și adaugă făină, amestecând până obții o compoziție care se poate modela.
Formează chifteluțele și trece-le prin făină, apoi prăjește-le ca să se rumenească bine. Scoate-le pe șervețel ca să își lase excesul de ulei.
Chifteluțe cu cartofi și dovlecel
Cartofii fierți se dau prin răzătoare și se lasă deoparte. Se rade și dovlecelul și se scurge bine de tot după ce ai presărat cu sare și ai lăsat puțin să își lase zeama.
Vezi și: Ce înseamnă dezlegare la peşte în Postul Mare. De ce nu se ţine cont de interdicţie de Buna Vestire
Se amestecă și se adaugă pătrunjelul, condimentele și usturoiul. Se omogenizează adăugând pesmet și apoi se formează chifteluțele pe care le poți da prin pesmet. Apoi, prăjește-le bine și servește-le.
Chifteluțe cu cartofi și orez
Ai nevoie de:
Pune cartofii la fiert în coajă și lasă-i la răcit. Separat, fierbe orezul folosind proporția de 1 la 3. O parte orez, 3 părți apă.
Curăță și dă morcovul prin răzătoare și toacă ceapa fin, apoi călește-le în puțin ulei și adaugă apă. Pune un capac și lasă la gătit până apa se evaporă.
Cartofii se dau prin răzătoare și se adaugă orezul făcut pilaf, ceapa și morcovul, pesmetul și condimentele, alături de usturoi.
Formează chifteluțe și dă-le prin făină sau pesmet, apoi prăjește-le. Dacă nu vrei să le prăjești, poți să le dai la cuptor pentru 30 de minute având grijă să le întorci la jumătatea timpului de gătit.