Câți bani cheltuie parlamentarii României în doar șase luni. Sumele pe care țara noastră le plătește pentru reprezentanții Parlamentului sunt colosale și nimeni nu s-ar fi gândit la ele. Informațiile oficiale au fost publicate și s-a ales ce salarii încasează aceștia, pentru un program lejer de muncă. Mulți români nici nu visează la asemenea venituri.
Salariul parlamentarilor a fost mereu un subiect interesant, pentru că mulți bănuiesc că este vorba despre sume mari. Nimeni nu se aștepta, însă, ca acești bugetari să provoace cheltuieli atât de mari țării noastre.
De precizat că aceștia lucrează doar opt ore de muncă pe săptămână, ceea ce pare incredibil pentru unii. În mod normal, o persoană merge la muncă opt ore într-o singură zi, la finalul săptămânii trăgând linie la 40 de ore de activitate.
Adevărul a ieșit acum la iveală, după ce Camera Deputaților și Senatului a publicat informațiile oficiale legate de cheltuielile României cu salariile parlamentarilor. Astfel, au fost dezvăluite sumele care s-au investit în primele șase luni ale acestui an.
Cheltuielile lunare au fost realizate astfel:
* în ianuarie: 14.482.156 lei – Camera Deputaţilor, 5.219.451 lei – Senatul;
* în februarie: 15.920.181 lei – Camera Deputaţilor, 5.594.382 lei – Senatul;
* în martie: 18.390.811 lei – Camera Deputaţilor, 6.473.705 lei – Senatul;
* în aprilie: 18.015.149 lei – Camera Deputaţilor, 6.484.824 lei – Senatul;
* în mai: 18.671.191 lei – Camera Deputaţilor, 7.221.829 lei – Senatul;
* în iunie: 18.279.132 lei – Camera Deputaţilor, 7.195.503 lei – Senatul;
Astfel, în prima jumătate a anului, parlamentarii au înregistrat venituri nete totale de 30.700.897 lei.
Cheltuielile asociate deplasărilor deputaților și senatorilor la Palatul Parlamentului și în circumscripțiile electorale între ianuarie și iunie au atins 6.941.817 lei. Acestea s-au distribuit astfel: 10.466.477 lei pentru cazare, 6.387.278 lei pentru transport și 103.473 lei pentru telefonia mobilă.
Concomitent, cheltuielile deputaților și senatorilor în prima jumătate a anului pentru funcționarea birourilor parlamentare în colegiile din circumscripțiile electorale au însumat 83.974.911 lei.
În intervalul ianuarie-februarie, parlamentarii au efectuat 197 de deplasări în străinătate, generând cheltuieli de 3.373.461 lei, care acoperă costurile asociate transportului, cazării și diurnei corespunzătoare.
În luna februarie a anului 2023, parlamentarii au decis să-și mărească sumele forfetare cu aproximativ 1.500 de euro lunar. Ca urmare, costul lunar al unui parlamentar pentru contribuabilii români a atins suma de 11.500 de euro.
Află și: S-a dat lege nouă pentru pensiile speciale. Ce s-a votat azi în Parlament
Această decizie a accentuat discrepanțele salariale dintre profesorii din România, care se confruntă cu unul dintre cele mai scăzute niveluri salariale nu doar în Uniunea Europeană, ci și la nivel național, și angajații din Parlament, care beneficiază de venituri substanțiale în comparație cu salariul unui profesor debutant.
Conform unei analize realizate în primăvara anului curent de newsweek.ro, un liftier de la Camera Deputaților primește un salariu brut de 5.128 lei. În contrast, profesorii debutanți câștigă aproximativ 2.800 lei net, având un salariu brut de 5.100 lei.
Astfel, diferența dintre veniturile acestora evidențiază o discrepanță semnificativă în peisajul salarial din România.
Schimbări neașteptate în lumea politică din România. Senatorul Călin Matieș din Alba a surprins vineri prin decizia de a părăsi PSD și de a se alătura Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).
În cadrul unei conferințe de presă, el a anunțat că va candida la Primăria municipiului Alba Iulia în 2024 din partea noului său partid, AUR, iar câteva zeci de persoane, susținând că au fost membri PSD, au declarat că îl vor urma pe senator în această nouă direcție politică.
Liderul AUR l-ar fi contactat încă de acum două luni, dar atunci doar ar fi discutat despre acest pas. Ulterior, a analizat propunerea și a luat decizia de a face un pas important în cariera sa.
„Decizia a fost joi seara de a trece efectiv la AUR. Până atunci, nu am avut nicio decizie. Am tot discutat”, a declarat Călin Matieş, citat de Agerpres.
Matieș a adus în discuție neînțelegeri în interiorul organizației PSD, criticându-l pe actualul coordonator, europarlamentarul Victor Negrescu, pentru presupusa discuție avută cu primarul actual din Alba Iulia, privind posibilitatea candidaturii acestuia în alegerile locale din 2024 din partea PSD.
De asemenea, el a menționat că i s-a făcut oferta de a candida la Camera Deputaților din partea PSD, fără a oferi prea multe detalii în acest sens.
Conform unor surse parlamentare citate de HotNews.ro , în perioada următoarea, alți șase membri ai Parlamentului de la PSD, PNL și USR se pare că intenționează să se alăture grupului parlamentar AUR.
Procesul de negociere ar fi încă în desfășurare cu parlamentarii pesediști Florin Daniel Ghiță, deputat de Ilfov, Daniel Florea, deputat de București, și Marian Iulian Rasaliu, deputat de Brașov, precum și cu liberalul Ovidiu Iosif Florean, senator de Bistrița, Florică Ică Calotă, deputat de Telorman, și Andrei Postică, senator USR de Galați.