16 oct. 2023 | 19:54

S-a dat lege nouă pentru pensiile speciale. Ce s-a votat azi în Parlament

Politică
S-a dat lege nouă pentru pensiile speciale. Ce s-a votat azi în Parlament
Legea a fost votată cu 174 de voturi pentru, 17 abțineri, și 81 de voturi contra.

Până de curând, statul român plătea în piață 12 miliarde de lei anual pentru pensiile speciale. Conform noii legi, adoptate în Senat și astăzi în Camera Deputaților, aparent vor scade aceste cheltuieli și se atribuie un impozit progresiv între 10 și 20%, cu toate că în profunzime, nu se scimbă mare lucru. Așadar, azi s-a dat lege nouă pentru pensiile speciale. Citește mai departe și află ce s-a votat azi în Parlament.

Reforma și legea pensiilor speciale, jalon în PNRR

Încă de la elaborarea PNRR, de către ministrșii USR aflați la guvernare la acel moment, reforma și promisiunea fermă a unei legi menite să modifice pensiile speciale a existat. Conform acestui proiect de redresare, statul român urma să piardă aproximativ 3,1 miliarde de euro dacă noua lege nu ar fi fost elaborată și, implicit, votată.

Vezi aici: Noua lege a pensiilor speciale adoptată în Senat

Ața cum spuneam la începutul articolului, statul a avut cheltuieli cu aceste pensii, până la acest moment, de 12 miliarde de lei anual.

Așa cum scriam într-un alt material, recent, datele CNPP arată că în România anului 2023 existau în plată, înseptembrie 2023, 10.368 de pensii speciale, cu 22 mai multe decât luna trecută.

În acest caz, cei mai mulți beneficiari de pensii speciale, respectiv 5.367 de persoane, sunt beneficiari ai legii privind statutul procurorilor și judecătorilor.

Coform proiectului de lege votat săptămâna trecută în Senat și, ulterior, cu modificările de rigoaer votate în cursul zilei de azi în Camera Deputaților, magistrații, procurorii și judecătorii își vor păstra pensiile speciale nemodificate și fără a intra sub noul impozit progresiv.

În Camera Deputaților s-a dat lege nouă pentru pensiile speciale

Votul de astăzi din plenul Camerei Deputaților nu a fost lipsit de reacțiile dure din partea opoziției, mai ales din partea USR și a deputaților AUR, toți criticând în termeni duri noua lege votată, după ce Curtea Constituțională a cerut modificările privind pensiile speciale ale celor din justiție.

”Am trăit încă un moment ruşinos pentru acest Parlament, încă un moment ruşinos al democraţiei româneşti postdecembriste. Această lege pe care o propuneţi votului astăzi şi împotriva căreia numai USR va vota, este legea menţinerii pensiilor speciale.

Pensiile speciale sunt un cancer care macină solidaritatea, dreptatea, echitatea din această societate.

Pensiile speciale spun aşa: dacă te numeri într-o serie de privilegiaţi, ai bătrâneţile îndestulate şi asigurate, dacă nu, cu necazul a 95% din români, ghinion, cum a spus preşedintele vostru, Iohannis”, a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă.

Află aici despre: Vestea momentului despre pensiile speciale. Ce s-a discutat în coaliția de guvernare

Modificările la pensiile speciale din justiție

Singura modificare adusă în noua lege, în ceea ce-i privește pe magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică, este limita de vârstă și vechimea necesară pentru a putea ieși la pensie. În cazul vechimiii se specifică cel puțin 25 de ani, iar ca vârstă este precizată vârsta de 60 de ani.

În acest caz, aceștia vor putea beneficia de o pensie de serviciu (pensie special-), numai în quantumul a 80% din baza de calcul a mediei indeminzațiilor de încadrare brute lunare și cu sporurile aferente doar din ultimele 48 de luni de activitate înainte de data la care repsectivul se va pensiona.

Citește și: Câți bani plătește Statul pentru pensiile speciale din România. Suma este uluitoare

Deși, aparent,s e modifică modul de a beneficia de pensii, cei încadrați în justiție, se mai arată în noua lege, nu vor putea beneficia de pensia de serviciu netă, decât dacă nu va fi mai mare de 100% din venitul net pe care acesta l-a avut în ultima lună de activitate, înainte de data de pensionare.

Se introduce impozitarea progresivă, cu 10-20%

Deși se mențin, în principiu, toate pensiile speciale atribuite celor din sistemul de Justiție, noua lege introduce impozitarea progrsivă, iar cifrele enunțate sunt între 10- și 20%, în funcție de anumite condiții prevăzute de lege.

În același timp, nou lege mai prevede și condiția de vârstă pentru cei din sistemul de justție, vârsta minimă la care aceștia pot ieși la pensie, după cum urmează:

”Începând cu data de 1 ianuarie 2024, prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr.303/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art.221 alin.(1) din aceeaşi lege, se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 47 de ani şi 4 luni.

Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzute la art. 211 alin (1) din Legea nr. 303/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege. La calculul acestei vechimi se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. II.”, se arată în noua lege.

Citește și: Cât au crescut salariile parlamentarilor în 2023. Incredibil câți bani câștigă anual

Noua lege, cu modificările din comisiile de specialitate, și ca urmare a cerințelor impuse de CCR, afost votată astăzi în Camera Deputaților, cu 174 de voturi pentru, 17 abțineri, și 81 de voturi contra.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Luna ianuarie aduce vreme complet neobișnuită. Ce ne așteaptă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro