30 ian. 2022 | 10:14

Cetatea dacică în care românii au interzis iarna. Ce pericole ascunde „cuibul de vulturi” VIDEO

News
Cetatea dacică în care românii au interzis iarna. Ce pericole ascunde „cuibul de vulturi” VIDEO
Cum arata cetatea dacica Banita pe timp de iarna

Cum arată una dintre cele mai vechi cetăți ale României. A fost inclusă în patrimoniul mondial cultural UNESCO în 1999, alături de alte patru aşezări antice din Munţii Şureanu. Cetatea se numește Bănița și este în apropiere de orașul Petroșani. Motivul pentru care românii nu au acces aici, pe timp de iarnă.

Cum arată cetatea dacică din România veche de peste 2000 de ani

Aflată în vecinătatea orașelor din Valea Jiului, cetatea dacică Bănița este una dintre cele mai frumoase și vechi așezări care datează de pe vremea regelui Burebista. În 1999, măiestuoasa cetate a fost inclusă în patrimoniul mondial cultural UNESCO, alături de alte patru aşezări antice din Munţii Şureanu, precum Sarmizegetusa Regia, Piatra Roşie, Costeşti şi Blidaru, şi de cetatea Căpâlna din judeţul Alba.

Deși frumusețea îi este întrecută doar de misterioasele legende ce o înconjoară, cetatea dacică este interzisă românilor pe timp de iarnă, accesul fiind imposibil, din cauza munților de zăpadă ce blochează cărările rar umblate.

În anotimpul geros, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, potecile cetății dacice Bănița sunt acoperite de troiene de omăt, motiv pentru care turiștii se pot pierde cu ușurință pe drum.

„Cetatea prin poziţia ei strategică deosebit de favorabilă, era menită să controleze Valea Jiului şi Pasul Vulcan, iar la nevoie să bareze drumul unui duşman ce ar fi intenţionat să pătrundă dinspre sud în zona Munţilor Sebeşului. Fortificaţia de la Băniţa constă dintr-un val de pământ şi piatră, un zid de piatră locală şi ziduri de calcar fasonate.”, declara istoricul Ion Horaţiu Crişan, potrivit celor de la Adevărul.

Ce au descoperit arheologii în 1960

Cetatea Băniţa, denumită și Țara Dacilor, datează de mai bine de două milenii, când a fost ridicată de daci ca avanpost pe una dintre rutele pe care romanii se puteau apropia, din sudul ţării, de Sarmizegetusa Regia.

„Fortăreața a fost distrusă de armatele împăratului Traian în perioada războaielor daco – romane de la începutul secolului al doilea. Ruinele cetății mai sunt vizibile, în timp ce rămăşiţele aşezării civile de la poalele ei au fost distruse odată cu construcţia căii ferate a cărbunelui Simeria – Petroşani în urmă cu un secol şi jumătate. Tot atunci, au fost dislocate din ziduri numeroase blocuri de piatră şi au dispărut mai multe dintre terasele de la poalele dealului.”, notează jurnaliștii de la sursa citată anterior.

În anii 60, arheologii au descoperit monumentele cetății dacice Bănița, alături de anumite obiecte prețioase din ceramică, arme, unelte, monede, precum și bijuterii din argint, lucru ce a atras atenția căutătorilor de comori din zonă.

Deși drumul spre Bănița este inaccesibil pe timp de iarnă, la poalele cetăţii, turiștii pot vizita Peştera Bolii, cu o lungime de aproape 500 de metri.

Credit photo: Daniel Guță, Adevărul.

Digisport.ro
Capitol închis! Radu Drăgușin și-a decis viitorul, după ce a rămas pe bancă a 6-a oară la Tottenham
Stirile PROTV
Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
ProActual
Imaginile în care Anna Lesko a arătat aproape TOT! Vedeta i-a FASCINAT pe bărbați cu formele sale!
EVZ.ro
Reglementări aberante pe aeroport: Cât ai voie să te îmbrățișezi. Nu e glumă!
Spynews.ro
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
PRO TV
Cheryl Cole, în agonie după moartea lui Liam Payne. Declarații zguduitoare: ”Fiul meu nu o să-și mai vadă tatăl niciodată”
Adevarul
Scandal la o secție de votare din Anglia. Moldovenii au sărit pe fugarul Veaceslav Platon, iubitul candidatei Natalia Morari: ,,Iuda.Tu ai trădat poporul tău”
BZI.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Viva.ro
Incredibil, cum a reacționat Dana Budeanu când a aflat că fosta ei soacră, Delia Budeanu, A MURIT. Nimeni nu a știu ce relație au avut, dar acum s-a înțeles tot!
Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Nu mai pune apă sau lapte în piure. Ingredientul secret care îl face cu adevărat delicios, la fel ca la restaurant
Click.ro
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul Hamas
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Cum i-a cucerit Prințesa Diana pe australieni. Anti-monarhiștii făceau și atunci scandal
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Decizie pentru 3,8 milioane de pensii. Anunțul venit azi, 20 octombrie: Vom continua să le creștem
Capital.ro
A murit Delia Budeanu. Unde va fi înmormântată și unde i se poate aduce un ultim omagiu. Imagini rare cu una dintre cele mai frumoase crainice TVR
Avantaje
DECIZIA FINALĂ privind medicamentul utilizat de TOȚI ROMÂNII
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cuza a renunțat la părul lung și a apelat la o schimbare radicală de look, după doi ani. Cum arată acum prezentatorul TV
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro