Centrala de la Cernobîl are din nou electricitate. Anunțul Rusiei de ultimă oră

Centrala de la Cernobîl are din nou electricitate. Anunțul Rusiei de ultimă oră
Forțele rusești au deconectat centrala de la Cernobîl de la rețeaua electrică

Operatorul centralei nucleare de la Cernobîl a anunțat miercuri că forțele rusești au deconectat rețeaua electrică a instalației. Ukrenergo, operatorul de rețea deținut de statul ucrainean, a scris într-o postare pe Telegram că nu există nicio posibilitate de restabilire a liniilor din cauza acțiunii militare a Rusiei în țară.

Forțele rusești au deconectat centrala de la Cernobîl de la rețeaua electrică

Forțele rusești au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl luna trecută, în contextul invaziei sale în Ucraina. De asemenea, Moscova a confiscat centrala electrică din Zaporizhzhia. Deși era închisă, centrala de la Cernobîl are nevoie de electricitate pentru sistemele de răcire, ventilație și stingere a incendiilor, potrivit The Washington Post.

Ukrenergo a scris miercuri, într-o postare pe Facebook, că au fost pornite generatoarele diesel de urgență de la fața locului pentru a furniza energie electrică sistemelor critice, deși combustibilul este suficient doar pentru 48 de ore. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, a scris marți, într-o declarație, că „transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, solicită acum o încetare a focului din partea Rusiei pentru a permite unităților de reparații să remedieze problemele de la centrală.

„Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare a garanțiilor din alte locații din Ucraina și va furniza în curând informații suplimentare. Singura rețea electrică care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl și toate instalațiile sale nucleare ocupate de armata rusă este avariată.

CNPP a pierdut toată alimentarea cu energie electrică”, a scris miercuri Kuleba pe Twitter.

Citește și: Ucraina renunță la NATO pentru încheierea războiului?! Vestea venită după negocierile de pace

Belarus restabilește alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl

Ministrul ucrianean Kuleba, în aceeași postare de ieri, făcea apel la cancelariile occidentale de a obliga Rusia să restabilească alimentarea cu energie, declarând:

„Fac apel la comunitatea internațională să ceară urgent Rusiei să înceteze focul și să permită unităților de reparații să restabilească alimentarea cu energie electrică. Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore pentru a alimenta centrala nucleară de la Cernobîl.

După aceea, sistemele de răcire ale instalației de depozitare a combustibilului nuclear uzat se vor opri, ceea ce face ca scurgerile de radiații să fie iminente.”, a adăugat Kuleba într-un alt tweet. „

La nici 24 de ore de la primul anunț, Ministerul rus al Energiei a declarat azi că specialiștii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, anunță Reuters.