10 mart. 2022 | 16:23

Răsturnare de situație în război. Zelenski face noi declarații: ce îl obligă pe Putin să regândească totul

News
Răsturnare de situație în război. Zelenski face noi declarații: ce îl obligă pe Putin să regândească totul
Conflictul ruso-ucrianean: O nouă rundă de negocieri, astăzi în Turcia

Astăzi, în a 15-a zi de conflict, Rusia și Ucraina s-au așezat din nou la masa negocierilor. Rusia și Ucraina au de trecut peste o prăpastie în timp ce negocierile se intensifică. Miniștrii de externe se întâlnesc astăzi în Turcia, neutralitatea și teritoriul fiind printre temele cheie. Miniștrii de externe ai Ucrainei și Rusiei se întâlnesc astăzi în cadrul celor mai înalte contacte la nivel înalt de la invazia Moscovei. Dar se așteaptă să rămână departe unul de celălalt în ceea ce privește măsurile pentru a pune capăt războiului.

Conflictul ruso-ucrianean: O nouă rundă de negocieri

Astăzi în Turcia are loc o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. Ministrul de Externe Dmitro Kuleba din Ucraina poartă discuții cu omologul rus Serghei Lavrov în marja unui forum diplomatic din Turcia. Este prima lor întâlnire de la invadarea vecinului său de către Moscova, la 24 februarie.

Trei runde de discuții în Belarus, la care au participat seturi de consilieri politici de la Moscova și Kiev, nu au dus la niciun rezultat pe termen lung. S-au soldat în principal cu încercări de a stabili coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele ucrainene aflate sub bombardamente rusești intense.

Miercuri, Kuleba a declarat că Kievul dorește o încetare a focului. Ministrul a mai spus că se dorește și eliberarea teritoriilor aflate sub controlul Rusiei. Și încetarea condițiilor umanitare catastrofale care devastează zone mari ale țării.

De asemenea, Kievul a semnalat că ar putea fi dispus să facă un compromis în ceea ce privește viitoarea neutralitate a Ucrainei. Într-o declarație acordată miercuri agenției Bloomberg, Ihor Zhovkva, adjunctul șefului de cabinet al administrației președintelui Zelenski, a declarat că Kievul este deschis la discuții despre neutralitate dacă, în schimb, primește garanții de securitate din partea vecinilor săi.

Cu toate acestea, diferențele privind alte probleme, inclusiv pretențiile teritoriale ale Rusiei asupra unor părți din Ucraina, păreau să facă improbabil orice acord.

Citește și: Un membru din echipa de negociatori a Ucrainei a fost omorât. Ce s-a întâmplat după prima rundă de negocieri cu Rusia

Volodimir Zelenski: „Cred că va negocia, pentru că și-a dat seama că suntem puternici”

În tot acest timp, Volodimir Zelenski publică mesaje către populația ucraineană, dar și mesaje dure la adresa cancelariilor occidentale. Deși se află sub presiunea atacurilor rusești, Volodimir Zelenski declară într-un interviu acordat celor de la VICE, că are convingerea faptului că Putin va înceta atacurile și va negocia, în mod direct viitorul acestei situații.

„Cum putem opri acest război? Prin dialog. Cred că va negocia, pentru că și-a dat seama că suntem puternici.

Avem nevoie de niște timp.”, spune Volodimir Zelenski pentru Vice.com.

Speranța este ca, măcar astăzi, la negocierile din Turcia să se ajungă la un numitor comun, deși partidul Servitorul Poporului, al lui Zelensky, a declarat marți că state precum SUA, Turcia sau vecinii Ucrainei ar putea acționa în calitate de garanți, dacă responsabilitățile lor politice, economice și militare concrete în această calitate ar fi formalizate.

Cu toate acestea, partidul a continuat să susțină angajamentul ca Ucraina să adere la NATO. Două persoane implicate în discuțiile pe canale secundare dintre Moscova și Kiev au declarat că negociatorii ucraineni au fost deschiși la oferirea de concesii încă de la începutul războiului, dorind să oprească luptele.

Rusia a declarat că și-ar putea opri imediat asaltul

Acest lucru, spun oficiali ruși, se va întâmpla în cazul în care Kievul ar îndeplini cererile Rusiei, care includ recunoașterea peninsulei Crimeea ca teritoriu rusesc și a regiunilor separatiste Donețk și Luhansk ca state independente.

De asemenea, Moscova dorește ca Kievul să modifice constituția pentru a consfinți neutralitatea sa, reflectând cererile anterioare ale Kremlinului către Occident, care au cerut ca Ucrainei să i se interzică să adere vreodată la NATO.

Cu fiecare rundă de negocieri, Rusia a sporit forța atacului său, asediind mai multe orașe, cu bombardamente aeriene masive care au distrus nu doar obiective militare, ci și zone rezidențiale, ucigând civili.

Armata rusă a suferit pierderi grele pe câmpul de luptă. Mulți analiști consideră că aceste pierderi, precum și autoapărarea hotărâtă a Ucrainei, au fost o surpriză pentru Moscova, care se aștepta la un război rapid.

Citește și: Rusia ar fi distrus jumătate din aviația militară din Ucraina. Ce au anunțat în plin război despre România

„Putin va căuta mai multă influență pe câmpul de luptă”

Cu toate acestea, Kremlinul nu și-a diluat substanțial cererile ca răspuns.

„Nu văd până acum nicio schimbare materială în poziția de negociere a Rusiei. Cred că Vladimir Putin va căuta mai multă influență pe câmpul de luptă, dar și la masa negocierilor”, a declarat Alexander Gabuev de la Centrul Carnegie din Moscova.

Dacă Rusia rămâne refractară la renunțarea la pretențiile sale teritoriale, sunt puține șanse de progres, deoarece acestea marchează o linie roșie nu doar pentru politicienii ucraineni, ci și pentru populația Ucrainei, au spus analiștii.

Această poziție, subliniată de Zelenski, reprezintă poziția consolidată a poporului ucrainean, sunt de părere analiștii, iar Oleksandr Daniliuk, șeful Centrului pentru Reforme în Apărare, a declarat prin telefon de la Kiev că „Societatea ucraineană nu va accepta nicio concesie. Acesta este un război al poporului, un război național . . . Națiunea nu se va preda”.

Rămâne să vedem care vor fi concluziile întâlnirii de satăzi din Turcia, și dacă Rusia și Ucraina vor găsi o cale de încetare a conflictului, și mai ales, care vor concesiile făcute și de-o parte, și de alta.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Val de vești proaste de la ANM. O serie de fenomene extreme
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro