Îți prezentăm cele mai tari 12 trucuri cu bicarbonat de sodiu, pe care cel mai probabil nu le știai. Gospodinele obișnuiesc adesea să folosească acest ingredient în bucătărărie, dar și la curățenie. Poate fi utilizat într-o varietate de moduri și te scapă rapid de multe probleme.
Bicarbonatul de sodiu e un produs ieftin și care se poate achiziționa din aproape orice magazin, pe bani puțini. Poate să devină un real ajutor atunci când vă doriți să înlocuiți produsele de curățenie din comerț cu o soluție ceva mai ecologică. Astfel îți vei feri familia și de expunerea la chimicale.
1. Curăță petele de grăsime de pe caserolele de plastic
De cele mai multe ori detergenții de vase nu pot face față cu brio straturilor de grăsime de pe caserole. De aceea, te sfătuim ca următoarea dată când vei avea de-a face cu asemenea pete să presari puțin bicarbonat de sodiu pe un burete de vase. Șterge așa recipientele de plastic și vei observa cum se transforma și devin ca noi.
2. Odorizant de frigider
Mai poți folosi bicarbonatul de sodiu și ca să scapi de mirosul neplăcut lăsat de diverse mâncăruri, din frigider. Praful albicios poate să absoarbă mirosurile puternice ale alimentelor din frigider. Pune bicarbonat într-o farfurioară și las-o la rece, cât mai central. Se schimbă o dată la o lună.
3. Elimină grăsimea de pe tigăi și oale
Vasele folosite pentru gătit în mod intens acumulează în timp un strat de grăsime întărită. O soluție obținută din detergent de vase și bicarbonat de sodiu le poate curăța imediat și fără prea mare dificultate. Vasele se înmoaie în apă fierbinte, iar apoi se freacă cu ajutorul unui burete abraziv, pe care se pune detergentul folosit în mod obișnuit și bicarbonat de sodiu.
4. Curăță suprafețele dificile din bucătărie
Printre numeroasele întrebuințări ale bicarbonatului de sodiu este și cea că poate face întreaga bucătărie lună. Ingredientul se amestecă apă, până când se obține o pastă abrazivă. Se freacă mai apoi direct pe petele dificile de grăsime sau murdărie din bucătărie. E folositor pentru a curăța aragazul și cuptorul, gresia sau faianța. Nu se folosește pe plitele ceramice sau pe cele din inox, fiindcă le poate zgâria.
5. Împrospătează jucăriile
Jucăriile preferate ale celor mici se murdăresc adesea cel mai ușor. Și pentru că e indicat să nu vă expuneți copiii la chimicalele conținute de majoritatea produselor de curățenie, puteți folosi cu încredere bicarbonat. Se înmoaie o cârpă cu o soluție pe baza acestui ingredient, după ce a fost dizolvat bine în apă, cu care se șterg jucăriile.
6. Curăță canapeaua și saltelele
Produsul care nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie reprezintă o alegere potrivită și atunci când trebuie să curățați canapaua sau saltelele. Sunt suprafețe textile pe care se pot depunea adesea microparticule de praf și murdărie. Se pot împrospăta cu ușurință cu bicarbonat de sodiu, presărat direct pe ele. Se lasă să acționeze timp de 15-20 de minute, după care se aspiră.
7. Elimină urmele de murdărie de pe pereți
Urmele de murdărie de la nivelul pereților pot fi „spălate” într-un timp foarte scurt cu ajutorul acestui produs-minune. Pot fi curățați chiar și pereții acoperiți cu vopsea lavabilă. Se umezește o cârpă albă peste care se presară bicarbonat. Cu aceasta se pot curăță și urmele de pix sau creion, lăsate în urmă de cei mici.
8. Elimină mucegaiul din baie
Poți freca gresia, faianța, cada și chiuveta cu un burete umezit și peste care ai presărat bicarbonat de sodiu. Se clătește mai apoi foarte bine, pentru a obține suprafețe strălucitoare. Poți preveni astfel petele de mucegai sau depunerile inestetice de calcar.
Spală mai bine hainele
Atât rufele albe, cât și cele colorate se vor spăla mult mai bine dacă adaugi ă ceașcă cu bicarbonat de sodiu în mașina de spălat.
Iar dacă îl combini cu detergentul lichid, vei echilibra nivelul pH-ului, iar hainele se vor curăța mai bine în mașina de spălat.
9. Împrospătează mai bine hainele
Atât în cazul rufelor albe, cât și-n al celor colorate, acestea se vor spăla mult mai bine dacă adaugi o ceșcuță cu bicarbonat de sodiu în mașina de spălat, la fiecare cuvă de rufe. Mai mult, dacă îl combini cu detergentul lichid, se va echilibra și nivelul pH-ului din apă, noteză eva.ro.
10. Desfundă scurgerea și elimină mirosurile scârboase
În întreaga casă poate pătrunde un miros neplăcut din cauza resturilor blocate în scurgerea de la chiuvetă. Pentru a elimina o asemenea problemă, se toarnă o cană cu bicarbonat de sodiu în scurgere, apoi o jumătate de cană cu oțet. Se acoperă scurgerea de la chiuvetă cu o lavetă umedă, pentru a împiedica pătrunderea gazului format. Se așteaptă 5 minute, apoi se lasă să curgă apă fierbinte, timp de alte câteva minute.
11. Curăță bijuteriile vechi
Bijuteriile vechi pot căpăta o nouă viață dacă sunt curățate cu bicarbonat de sodiu. Se amestecă trei părți de bicarbonat de sodiu cu o parte de apă și lustruiște astfel bijuteriile din argint. Piesele care și-au pierdut strălucirea de altădată vor deveni ca noi. Se clatesc bine cu apă și la final se șterg cu o cârpă uscată.
12. Scoate praful din jucăriile de pluș
Astfel de jucării sunt un adevărat coșmar pentru părinți, atunci când trebuie curățate. Adesea implică proceduri chinuitoare, iar cei mici vor fi lipsiți o perioadă de animăluțele de pluș preferate. De aceea, e recomandat să le cureți eficient. Plușurile alese se pun într-un sac mare de plastic împreună cu o cantitate generoasă (o cană) de bicarbonat de sodiu. Sacul se scoate afară din casă și se scutură foarte bine. Jucăriile din interior se vor curăța foarte bine de praf, pentru că bicarbonatul atrage murdăria din fibrele de plus. Se scot din sac și se aspiră. Vor rămâne curate și împrospătate.