Anul 2021 a fost dificil pentru toată lumea, din punct de vedere economic și social. Blocajele lanțului de aprovizionare și cererea în schimbare a consumatorilor au crescut costul vieții în multe dintre cele mai mari orașe ale lumii, potrivit unui studiu publicate miercuri, 8 decembrie, iar inflația este cea mai rapidă înregistrată în ultimii cinci ani. Care sunt cele mai scumpe destinații turistice din anul 2021.
Clasamentul celor mai scumpe orașe din lume a suferit schimbări impresionante, în ultimii ani. Potrivit informațiilor publicate de Economist Intelligence Unit (EIU), un oraș celebru din Orientul Mijlociu a experimentat schimbări mai mari decât celelalte localități, trecând de pe locul cinci pe primul în indicele mondial al costului vieții din acest an.
Așadar, în 2021, destinația cea mai costisitoare și populată de turiști a fost declarată localitatea Tel Aviv. Orașul israelian a depășit liderul din 2020, „Orașul Luminilor” Paris, ce se află, anul acesta, pe locul doi, la egalitate cu Singapore.
EIU atribuie creșterea bruscă a indicelui Tel Aviv-ului pe seama creșterilor prețurilor la alimente și transport și la puterea monedei israeliene față de dolarul american.
Indicele costului vieții la nivel mondial în anul 2021 urmărește statisticile a 173 de orașe de pe mapamond, cu 40 mai multe decât anul trecut, comparând prețurile a peste 200 de produse și servicii de zi cu zi.
Acest sondaj se realizează de mai bine de 30 de ani, iar datele obținute de către cercetătorii de la Economist Intelligence Unit sunt prelucrate în lunile martie și septembrie ale fiecărui an.
Indicele este comparat cu prețurile din orașul american New York City. Prin urmare, localitățile care au monede mai puternice decât dolarul american vor fi clasate pe primele locuri ale topului celor mai scumpe orașe din lume.
După Tel Aviv, Paris și Singapore, orașul elvețian Zurich se află pe locul 4 în clasament, în timp ce top 5 este închis de Hong Kong, orașul chinezesc deținând, anul trecut, primul loc alături de Paris. New York, Geneva, Copenhaga, Los Angeles și Osaka completează restul primelor 10 cele mai scumpe orașe din lume.
După cum se poate observa, clasamentul superior continuă să fie dominat de orașele europene și asiatice dezvoltate. În partea de jos a topului găsim localități din Orientul Mijlociu, Africa și părțile mai puțin bogate ale Asiei.
EIU raportează că, în medie, prețurile pentru bunurile și serviciile acoperite de indice au crescut cu 3,5% de la an la an, în termeni de monedă locală, comparativ cu o creștere de doar 1,9% în 2020, scriu cei de la CNN.
Creșterea prețului petrolului a determinat o creștere cu 21% a prețului benzinei fără plumb, relatează EIU, dar au existat și creșteri mari de preț la categoriile de recreere, tutun și îngrijire personală.