Din păcate, o mare parte a populației se confruntă cu vicii. Țigările sunt cele mai cunoscute atunci când aducem în discuție acest subiect, împreună cu alcoolul. Desigur, suntem conștienți cât de dăunător poate fi tutunul, dar cu toate acestea, încă îl consumăm. Dar știi ce se află în țigări cu adevărat și care sunt cele mai periculoase pentru sănătatea ta?
Fumul de țigară este dăunător atât pentru cel ce îl inhalează, cât și pentru persoanele din jurul lor. Chiar dacă respiri o cantitate mică de fum, tot poate fi periculos. În special dacă ai astm sau alte boli respiratorii. Fumul de țigară conține 7000 de substanțe chimice, 250 sunt periculoase și 69 cancerigene. Printre ele se regăsesc:
Alte substanțe ce sunt considerate cancerigene:
Autoritățile americane au făcut un studiu din care reiese faptul că țigările mentolate ar fi cele mai periculoase pentru sănătatea noastră. Cercetarea efectuată de către americani arată că renunțarea la țigările mentolate este mai dificilă în comparație cu alte tipuri de țigări.
Au observat că fumătorii ce consumă țigări cu menthol sunt mai dependenți de nicotină decât fumătorii de țigări obișnuite. Acest lucru îi face să renunțe mai greu.
Datorită mentolului și al proprietății răcoritoare al acestuia, efectul iritativ al țigărilor asupra aparatului respirator este atenuat. Datorită acestui lucru, ele sunt promovate ca variante mai ușoare ale țigărilor obișnuite. Dar, din păcate, efectul răcoritor nu face decât să ascundă sau să mascheze impactul nociv al acestor țigări mentolate.
Țigările subțiri au apărut pe piață acum aproximativ 30 de ani. Ele erau promovate ca fiind mai puțin nocive. Erau preferate de către tineri, femei și fumătorii ocazionali. În momentul de față, există o gamă variată de țigări cu arome. Acestea au rolul de a masca mirosul ce este impregnat în piele și în haine, dar și de a masca gustul primelor fumuri.
Femeile ce fumează țigări aromate au un risc de accident vascular mai mărit față de cele care aleg țigările normale, de trei ori mai mare. De asemenea, țigările cu aromă cresc pulsul cu 48% mai mult, față de cele normale, cu 18%.
O mare parte din tineri cred că dacă țigările sunt mai subțiri, sunt automat și mai puțin nocive. De asemenea, 10% cred că riscul este minim atât timp cât fumează țigări cu aromă.
„Acest tip de fumător se amăgește că face ceva pentru sănătate, că nu e chiar atât de inconștient. Și astfel își scade șansele de a redeveni nefumător, singura cale de a diminua impactul pe care fumatul l-a avut asupra sănătății lui”, spune medicul pneumolog Magda Ciobanu, coordonatoarea Programului „Stop fumat”.
Acest lucru se poate observa în numărul de cazuri de cancer crescut la femei, ele sunt principalele consumatoare de țigări slim. De asemenea, și la capitolul mortalitate din cauza cancerului pulmonar, cazurile cresc. De la o rată de 6,5 la 100.000 de locuitori, s-a ajuns la peste 15 cazuri.