Cele mai mici prețuri la benzină și motorină din Europa. Sunt de 3 ori mai mici decât în România

Cele mai mici prețuri la benzină și motorină din Europa. Sunt de 3 ori mai mici decât în România
Cele mai mici prețuri la benzină și motorină din Europa la jumătatea lunii aprilie 2022

Pe 18 aprilie, conform datelor statistice, prețul mediu al motorinei în întreaga lume este de 1,29 dolari americani pe litru. Cu toate acestea, există o diferență substanțială între aceste prețuri între țări. Ca regulă generală, țările mai bogate au prețuri mai mari, în timp ce țările mai sărace și țările care produc și exportă petrol au prețuri semnificativ mai mici. De cealaltă parte, prețul mediu al benzinei în întreaga lume este de 1,34 dolari americani pe litru, la aceeași dată.

Cele mai mici prețuri la benzină și motorină din Europa la jumătatea lunii aprilie 2022

Dacă ne referim strict la prețul motorinei, o excepție notabilă este reprezentată de SUA, care este o țară avansată din punct de vedere economic, dar care are prețuri scăzute la motorină. Diferențele de preț dintre țări se datorează diferitelor taxe și subvenții pentru motorină. Toate țările au acces la aceleași prețuri ale petrolului de pe piețele internaționale, dar apoi decid să impună taxe diferite.

Ca urmare, prețul cu amănuntul al motorinei este diferit. Deși pe fondul unei crize generalizate, atât din cauza pandemie dar și a conflictului ruso-ucrianean, prețul motorinei, de exemplu, a înregistrat o scădere pe piețele europene.

Pe 18 aprilie cel mai mic preț pentru un litru de motorină a fost regăsit în Rusia, de 0.601 euro/litru. Pentru GPL rușii au plătit 0.289 euro/litru. Este urmată de Belarus, statul aliat al Rusie, cu doar 0.617 euro pentru un litru de motorină. De cealaltă parte, cel mai ridicat preț pentru litrul de motorină, la aceeași dată, a fost în Norvegia, aici fiind de 2.210 de euro.

România sub Republica Moldova la combustibili

Nici prețul benzinei nu a rămas pe loc, agregatorele de prețuri înregistrând atât cele mai mici valori, cât și cele mai mari la nivel european, conform cargopedia.net.

Astfel că, prețul cel mai mic pentru  un litru de benzină a fost înregistrat tot în Rusia, de 0.589 euro/litru, urmată de Belarus, de 0.617 de euro pentru un litru de benzină, iar cel mai mare preț, de 2.227 de euro, a fost înregistrat în Norvegia.

În Ucraina au fost înregistrate prețuri, relativ mari la motorină, 1.174 euro/litrul de motorină, iar la benzină este dat un preț de 1.061 euro/litrul de benzină, iar la GPL prețul înregistrat a fost de 0.890 euro/litrul de GPL.

În România, prețul pentru un litru de motorină, conform aceluiași agregator, a fost de 1.709 de euro/litrul de motorină, și 1.550 de euro/litrul de benzină. Cât în ceea ce privește prețul pentru GPL, în România s-a înregistrat o valoare de 0.843 de euro/litrul de GPL.

Culmea este că, inclusiv Republica Moldova se află înaintea noastră în acest top, înregistrând valori mult mai mici la toți combustibilii. Astfel că la motorină a avut un preț de 1.306 euro/litrul de motorină, 1.381 euro/litrul de benzină și 0.840 euro/litrul de GPL. Înaintea României se mai află Macedonia de Nord, Germania, Italia, Luxemburg, toate cu valori mult mai mici înregistrate pe 18 aprilie.