Locuri de muncă pentru români în Norvegia. Ce salarii sunt și cât costă chiria și hrana

Locuri de muncă pentru români în Norvegia. Ce salarii sunt și cât costă chiria și hrana
Locuri de muncă pentru români în Norvegia. Ce salarii sunt și cât costă chiria și hrana

Din ce în ce mai mulți români aleg să muncească în străinătate, iar unii iau decizia de a rămâne acolo definitiv. Norvegia este o țară preferată de români datorită salariilor mai mari și traiului mai bun. Locurile de muncă  sunt și ele mai avantajoase față de cele de la noi. Dar ce variante ai?

Locuri de muncă în Norvegia

  • Instalator gaze

Un instalator de gaze din Oslo poate avea un salariu de 2.500 €. Desigur, ai nevoie de calificare profesională în domeniu, cunoașterea limbii engleze, cunoștințe de citire a planurilor de lucru și competențe organizatorice. Experiența în posturi similare sau alte locuri de muncă asemănătoare reprezintă un avantaj, dar și cunoștințele adiționale în domeniu.

  • Recepționeră

O recepționeră ce lucrează în Norvegia poate avea un salariu de aproximativ 2400 €. Cel mai important lucru este cunoașterea limbii și abilitatea de a comunica cât mai deschis. Seriozitate, responsabilitate, profesionalism, respectarea normelor de igienă, amabilitate și atitudinea proactivă sunt și ele calități ce contează și sunt luate în considerare.

  • Menaj

Pentru a lucra în menaj în Norvegia nu este nevoie de foarte multă pregătire, dar cunoașterii englezei la nivel mediu și experiența anterioară la un loc de muncă asemănător constituie avantaje. Ca și salariu, se poate ajunge până la 2.000 € pe lună.

  • Mecanic Auto

Ca și mecanic auto, trebuie să fii implicat și dinamic, cu abilități tehnice foarte bune și experiență în domeniul de producție în serie. Studiile tehnice și cunoștințe în desen tehnic constituie un avantaj față de ceilalți candidați. De asemenea, este nevoie să cunoști limba cerută la nivel convențional, iar cunoașterea limbii engleze reprezintă un avantaj. Salariul este de aproximativ 2.500 € pe lună.

  • Asistent medical

Dacă vrei să aplici la un loc de muncă ca și asistent medical, trebuie să ai specializare medicală acreditată. De asemenea, studiile superioare în domeniul medical, experiența ca și asistent medical, cunoaștere unei limbi străine și buna receptivitate și răspuns la nevoile clienților, toate reprezintă un avantaj. Salariul poate ajunge până la 2900 € pe lună.

  • Programator Web

În primul rând, trebuie să ai cunoștințe în XTHML, CSS, JQuery și Javascript. Dacă ai studii în domeniul IT, poate fi un avantaj extrem de mare pentru tine. De asemenea, trebuia să ai capacitatea de a găsi soluții la probleme neprevăzute, să fii organizat și să răspunzi bine în fața stresului. Ca și programator web, poți avea un salariu de aproape 4.000 € lunar.

Cum închiriezi o locuință și cât de scump este?

De cele mai multe ori, vei găsi anunțurile în ziare sau pe site-uri de specialitate. Unele agenții imobiliare oferă și case de închiriat. Trebuie să știi că atunci când semnezi un contrat de închiriere, este obligatoriu ca proprietarul să fie de față. Atunci când vrei să închiriezi un apartament, trebuie să plătești și o garanție, ca și la noi. În cazul în care nu ai suma necesară, te poți adresa municipalității.

Există cazuri în care primăriile îți poate împrumuta suma sau pot garanta pentru tine în fața proprietarului. Dacă nici acest lucru nu dă rezultate, creditul bancar este ultima soluție. Prețurile diferă în funcție de zonă și de condiții. Pot începe de la 300 -400 € pentru un apartament decent, și pot trece de 1.000 €.