Oamenii s-au hrănit de-a lungul istoriei cu superstiții, leacuri, credințe mai mult sau mai puțin legate de Dumnezeu sau minciuni care au ajuns să le distorsioneze realitatea. Unele din ele au fost atât de grave încât au dus la milioane de decese la nivel mondial fără ca mulți dintre ei să își pună măcar semne de întrebare. Câteva din acestea au devenit memorabile din cauza fenomenelor la care au dus. Iată care din ele au provocat un rău incredibil!
Minciunile sunt prezente în viața oamenilor de la începutul lumii. Acestea pot afecta grav viața unora și pot distorsiona realitatea pentru totdeauna. În unele cazuri poate salva relații sau chiar vieți, dar totuși minciuna rămâne o infracțiune împotriva moralității.
Unele minciuni au rămas momerabile. De exemplu, afirmația președintelui american Richard Nixon care spunea: „nimeni din personalul Casei Albe nu a fost implicat”. Totul se întâmpla în celebrul scandal politic numit afacerea Watergate de la finele anului 1972.
De asemenea, avem aici și afirmația președintelui Bill Clinton, care nega puternic întâmplarea din Biroul Oval din 1998. „Nu am avut relații sexuale cu acea femeie (n.r. Monica Lewinski)”. Există și minciuni care au provocat suferințe incredibile și milioane de morți.
“În mediul de reglementare actual, este practic imposibil să încalci regulile”, a declarat Bernie Madoff în 2007, în cadrul unei conferințe având ca temă practicile bancare ilegale de pe Wall Street.
În anul următor s-a dovedit însă că un consilier de investiții a înșelat 4.800 de clienți cu un total de 18 miliarde de dolari. Acesta a fost arestat și condamnat la 150 de ani de închisoare, ulterior doar 11 miliarde de dolari din cele 18 au ajuns la victimele lui Madoff.
Foarte mulți oameni din administrația Bush au fost convinși după tragedia din 9/11 din Statele Unite că dictatura lui Saddam Hussein în Irak nu era o simplă conspirație cu Al Qaeda.
Mai exact, ei susțineau că aceasta construia și deținea arme de distrugere în masă pentru a le folosi împotriva puterilor americane.
„Nu există nicio îndoială că Saddam Hussein are acum arme de distrugere în masă”, a spus atunci vicepreședintele Dick Cheney.
Deși nu existau dovezi, administrația George W Bush a ales să-și stabilească motivele pentru a intra în război pe suportul informațiilor oferite de un irakian poreclit „Curveball”.
În anul 2002 Bush spunea țării că Saddam a construit și ogive atomice, iar în anul 2003 SUA lansa războiul împotriva Irakului.
Consecințele sunt și acum devastatoare: mii de americani și sute de mii de irakieni au murit într-un război care a durat opt ani și a costat 2,4 trilioane de dolari.